Preko 20.000 novih radnika napustilo je glavnu fabriku kompanije Apple Fokconn u Kini ?

Preko 20.000 novih radnika napustilo je glavnu fabriku kompanije Apple Fokconn u Kini ?

Više od 20.000 zaposlenih u ogromnoj kineskoj fabrici dobavljača kompanije Apple Inc (AAPL.O) Fokconn-a (2317.TV), uglavnom novozaposleni koji još ne rade na proizvodnim linijama, napustili su, kaže izvor Fokconna upoznat sa stvar je rekla Rojtersu u petak.

Odlazak iz najveće svetske fabrike iPhone-a zadao je novi udarac tajvanskoj kompaniji koja se bori sa strogim ograničenjima COVID-19 koja su podstakla nezadovoljstvo među radnicima i poremetila proizvodnju uoči Božića i januarskih praznika lunarne Nove godine.

Zabrinutost raste zbog Apple-ove sposobnosti da isporuči proizvode za period užurbanih praznika dok se nemiri radnika zadržavaju u fabrici u Džengdžouu, koja proizvodi popularne modele iPhone 14 američke kompanije.

Odlasci će zakomplikovati Fokconnov cilj da nastavi punu proizvodnju do kraja novembra, nakon ponekad nasilnih nemira, rekao je izvor.

Fokconn, formalno poznat kao Hon Hai Precision Industri Co, odbio je da komentariše. Apple, koji je u četvrtak rekao da ima osoblje u fabrici, odbio je da komentariše u petak.

U retkom slučaju otvorenog neslaganja u Kini, zaposleni su se žalili da dele spavaonice sa kolegama koji su bili pozitivni na COVID. Tvrde da su dovedeni u zabludu zbog kompenzacije u fabrici koja čini 70% globalnih isporuka iPhone-a.

Fokconn je u četvrtak ponudio 10.000 juana (1.400 dolara) regrutima koji su protestovali koji su pristali da podnesu ostavke i napuste fabriku.

Kompanija se izvinila zbog „tehničke greške“ u vezi sa platama prilikom zapošljavanja, za koju radnici kažu da je bila faktor koji je doveo do protesta koji su uključivali sukobe sa osobljem obezbeđenja.

Video snimci objavljeni na kineskim društvenim mrežama u petak pokazuju gomile i duge redove radnika natovarenih prtljagom koji čekaju u redovima za autobuse. „Vreme je da idemo kući“, objavila je jedna osoba.

Drugi izvor Fokconna upoznat sa ovim pitanjem rekao je da su neki novi zaposleni napustili kampus, ali nije precizirao koliko ih je. Ova osoba je rekla da odlasci nisu imali uticaja na trenutnu proizvodnju, jer je novo osoblje i dalje trebalo da prođe kurseve obuke pre nego što počne da radi na mreži.

„Incident ima veliki uticaj na naš imidž u javnosti, ali malo na naše (trenutne) kapacitete. Naš trenutni kapacitet nije pogođen“, rekao je izvor.

„Postoji samo toliko toga što preduzeća mogu da urade na prevenciji pandemije… To je bio problem već neko vreme. Ovo je problem sa kojim se svi suočavaju“, rekla je osoba, ukazujući na nemire drugih radnika izazvane strogim ograničenjima COVID-a, uključujući preokret u drugom Dobavljač Apple-a, Kuanta (2382.TV), u maju.

Nemiri u fabrici Fokconn dolaze kada Kina beleži rekordan broj zaraženih COVID-om i bori se sa sve većim zatvaranjima koja su izazvala frustraciju među građanima širom zemlje. Takođe je razotkrilo probleme u komunikaciji i nepovjerenje u menadžment Fokconna među nekim zaposlenima.

Fokconn je pokrenuo akciju zapošljavanja ovog mjeseca, obećavajući bonuse i veće plate nakon što je morao da uvede mere zabrane COVID-a u oktobru. Ograničenja su primorala kompaniju da izoluje mnoge zaposlene, zbog čega je nekoliko njih pobeglo.