Pozivi u SAD da kazni Saudijsku Arabiju postaju sve glasniji

Pozivi u SAD da kazni Saudijsku Arabiju postaju sve glasniji

Američki senator Ričard Blumental i prijedstavnik Ro Kana optužili su Saudijsku Arabiju za „dogovor“ sa Rusijom u ukrajinskom sukobu smanjenjem kvota za proizvodnju nafte OPEK-a, navodno da bi povećala prihode Moskve od energije. Dvojica demokrata visokog profila pozvali su da se prekine prodaja oružja kako bi se kaznio Rijad.

„Amerika ne bi trebalo da pruža takvu neograničenu kontrolu nad strateškim odbrambenim sistemima očiglednom savjezniku našeg najvećeg neprijatelja – iznuđivaču nuklearne bombe [ruskom predsedniku] Vladimiru Putinu“, napisao je Blumental, profesor biznisa Kana i Jejla Džefri Sonenfeld u nedelju u Politico op. -ed. Dodali su da će u utorak predložiti Senatu i Predstavničkom domu zakon kojim bi se odmah zaustavila prodaja američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

U ponedeljak je predsjednik Senatskog odbora za spoljne poslove Bob Menendez takođe pozvao američku vladu da zamrzne sve aspekte svoje saradnje sa Saudijskom Arabijom. „Jednostavno nema mesta da se igra na obe strane ovog sukoba“, rekao je on, dodajući da „neće dati zeleno svetlo za bilo kakvu saradnju sa Rijadom dok Kraljevina ne preispita svoju poziciju u pogledu rata u Ukrajini“.

U pitanju je prošlonedjeljna odluka OPEK-a da smanji proizvodnju nafte u zemljama članicama za 2 miliona barela dnevno, što je potez koji zemlje proizvođači nafte pripisuju rastućim kamatnim stopama na Zapadu i padu globalne ekonomije. Sa stopom inflacije u SAD blizu 40-godišnjeg maksimuma, a kongresni izbori na sredini mandata koji se približavaju sledećeg mjeseca, predsjednik Džo Bajden je pozvao Saudijsku Arabiju da pomogne u snižavanju cijena sirove nafte.

Blumental predstavlja Konektikat i služi u Komitetu za oružane snage Senata, dok je Kana iz Kalifornije i ima mijesto u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma. Zakonodavci su rekli da su neki članovi Kongresa ranije predlagali obustavu prodaje oružja Rijadu, ali ti zakoni nisu prošli. „Zbog intenzivnog dvostranačkog povratka saudijskom dosluhu sa Rusijom, mislimo da je ovaj put drugačije“, navodi se u tekstu.

Smanjenje proizvodnje OPEK-a predstavljalo je „izražen udarac“ za SAD, dodala su tri autora, tvrdeći da naftni kartel nikada ranije nije smanjivao kvote usred tako čvrstog balansa ponude i potražnje na tržištima sirove nafte. „Nije bilo hitne potrebe da Saudijska Arabija smanji snabdevanje osim ako ne žele da nanesu štetu SAD u korist Rusije.

Tri druga demokrata u Kongresu – predstavnici Šon Kasten, Tom Malinovski i Suzan Vajld – predstavili su predlog zakona u Predstavničkom domu krajem prošle nedelje kojim pozivaju SAD da povuku svoje trupe i sisteme protivraketne odbrane iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. „Drastično smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i UAE, uprkos uvertiranjima predsednika Bajdena u obe zemlje u poslednjih nekoliko mjeseci, predstavlja neprijateljski čin prema Sjedinjenim Državama i jasan signal da su oni odlučili da se priklone Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine. rekli su poslanici.

Blumental i Khanna su rekli da bi SAD radije zadržale svoje trupe u Saudijskoj Arabiji, nego da dopuste Rusiji ili Kini da popune prazninu. Oni su tvrdili da bi navodna podrška kraljevstva Rusiji „trebalo da izazove dalekosežnu reviziju odnosa SAD i Saudijske Arabije“.