Pentagon tužen zbog zabrane HIV-a

Pentagon tužen zbog zabrane HIV-a

LGBT grupa za zastupanje tužila je Ministarstvo odbrane SAD i američku vojsku zbog politike koja zabranjuje HIV pozitivnim osobama da se prijave u vojsku. Grupa je tvrdila da je moderna medicina zabranu iz 1991. učinila „irelevantnom“.

Tužbu je u četvrtak podneo Lambda Legal u ime gej muškarca, transrodne žene i strejt žene, koji svi ne mogu da se pridruže oružanim snagama zbog svoje dijagnoze HIV-a. Pentagon je 1991. godine doneo potpunu zabranu regruta sa HIV-om, u vreme kada je otprilike duplo više Amerikanaca umiralo od side nego danas, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Medicinski prodori, posebno pojava antiretrovirusnih lekova, „radikalno su promenili pejzaž lečenja i progresije HIV-a“, navodi se u tužbi. S obzirom da oni koji se leče ne mogu da prenesu HIV i bolest više nije smrtna kazna, grupa je tvrdila da je HIV status regruta sada „irelevantan za sposobnost osobe da ispuni kriterijume za ulazak i službu u bilo kom svojstvu“.

Pentagon je odbio da komentariše slučaj usred parnice koja je u toku.

Lambda Legal je dobio dva značajna slučaja protiv Pentagona u aprilu, koristeći slične argumente da poništi politiku koja zabranjuje postojećim pripadnicima službe sa HIV-om da se rasporede u inostranstvo. Nakon ove presude, vojno osoblje sa virusnim opterećenjem koje se ne može detektovati više se ne može sprečiti da se rasporedi.

Zalažući se za zabranu, vojni advokati su rekli da iako je rizik od prenošenja od krvnog kontakta između vojnika u borbenim zonama nizak, „nije nepostojeći“.