Pentagon preti ‘krajem Kimovog režima’

Pentagon preti ‘krajem Kimovog režima’

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u četvrtak da je svaki nuklearni napad Severne Koreje protiv SAD ili njihovih saveznika „neprihvatljiv i da će dovesti do kraja Kimovog režima“. Uz vojne vežbe SAD i Južne Koreje, Pjongjang je lansirao stotine projektila, uključujući interkontinentalnu balističku raketu.

Ostin je dao svoje upozorenje u zajedničkom saopštenju sa južnokorejskim ministrom odbrane Li Jong-supom, objašnjavajući da će SAD braniti Južnu Koreju „koristeći čitav niz [svojih] odbrambenih kapaciteta, uključujući nuklearne, konvencionalne i raketne odbrambene kapacitete i napredne ne -nuklearne sposobnosti.“

U dokumentu, objavljenom nakon sastanka sa Lijem, Ostin je „napomenuo da je svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, neprihvatljiv i da će dovesti do kraja Kimovog režima .”

U međuvremenu, američka nacionalna odbrambena strategija, objavljena prošle nedelje, navodi da strategija Vašingtona za Severnu Koreju priznaje „ne postoji scenario u kojem bi Kimov režim mogao da upotrebi nuklearno oružje i preživi“.

Oružane snage SAD i Južne Koreje od nedelje učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama, u kojima učestvuju stotine aviona i hiljade borbenih trupa iz obe zemlje. Severna Koreja gleda na vežbe poput ovih kao na provokacije i pripreme za invaziju.

Severna Koreja, koja je pojačala svoje raketno testiranje poslednjih meseci, odgovorila je na vežbe ispaljivanjem oko 100 artiljerijskih granata i šest balističkih projektila u more između Korejskog poluostrva i Japana u sredu. Demokratska Narodna Republika Koreja takođe je u četvrtak ujutru testirala interkontinentalnu balističku raketu, svoj prvi takav test od 2017.

SAD su kao odgovor zatražile sastanak Saveta bezbednosti UN i produžile svoje tekuće vojne vežbe nakon njihovog završetka u petak. Pjongjang je ovo nazvao „užasnom greškom“ i „neodgovornom odlukom“.