Nestašica gasa mogla bi dovesti do zatvaranja njemačkih škola

Nestašica gasa mogla bi dovesti do zatvaranja njemačkih škola

Ministarka obrazovanja Betina Stark-Vacinger pozvala je da škole do zime budu klasifikovane kao „kritična infrastruktura“

Škole i druge obrazovne ustanove u Njemačkoj treba da budu klasifikovane kao kritična infrastruktura kako bi se sprečilo njihovo zatvaranje ove zime zbog moguće nestašice gasa, tvrdi ministar obrazovanja te zemlje.

U razgovoru za njemačke novine Rheinische Post u četvrtak, Betina Stark-Vacinger je rekla da bi za vladu Olafa Šolca trebalo da bude prioritet da obezbjedi da škole i univerziteti ostanu otvoreni čak i ako zemlja završi bez gasa ove zime.

„Već sam tokom pandemije [Covid-19] vodio kampanju da obrazovni objekti budu označeni kao kritična infrastruktura“, objasnio je ministar.

Sada kada je Rusija znatno smanjila snabdevanje gasovodom Severni tok 1 i uz razgovore o potpunom obustavljanju u budućnosti, „velika pažnja“ se mora posvetiti školama i univerzitetima u Nemačkoj, „kako to ne bi došlo do smanjenje nastave ili čak otkazivanje” zimi, upozorila je Stark-Vacinger.

Prema riječima zvaničnika, obrazovne institucije će, međutim, morati da postanu štedljivije u korišćenju energije, a preispitivanja su već u toku u mnogim školama i univerzitetima.

Ponavljajući ministrovu procijenu, šef njemačkog sindikata prosvetnih i naučnih radnika, Maike Finnern, primetila je da su mnoge škole u ​​zemlji već energetski efikasne.

Međutim, Finnern je takođe priznao da još ima prostora za poboljšanje, posebno u odnosu na starije, „bolesne“ škole koje nisu adekvatno izolovane.

Predstavnik sindikata je pozdravio činjenicu da je njemačka vlada uključila škole, zajedno sa privatnim domaćinstvima, u kategoriju „zaštićenih kupaca“ svog plana za vanredne situacije sa gasom.

Ova oznaka znači da će ove oblasti imati prioritet u pogledu snabdevanja gasom ukoliko dođe do nestašice.

Isporuke gasa u Evropu od strane ruskog Gasproma gasovodom Sjeverni tok 1 pale su na oko 40 odsto kapaciteta prošlog meseca. Moskva je tvrdila da je to direktan rezultat zapadnih sankcija, koje su sprečile da se neka ključna oprema vrati Rusiji.

Da stvar bude gora, gasovod će biti potpuno zatvoren na 10 dana sredinom jula zbog planiranog održavanja.

izvor RT