Njemačka dodelila 10 miliona evra Savjetu Evrope da zatvori „rupu“ u budžetu poslije povlačenja Rusije

Njemačka dodelila 10 miliona evra Savjetu Evrope da zatvori „rupu“ u budžetu poslije povlačenja Rusije

Njemačka je dodelila dodatnih 10 miliona evra Savetu Evrope da nadoknadi manjak sredstava kao rezultat izbacivanja Rusije iz organizacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke.

„Savjet Evrope je garant zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u Evropi. Zato smo danas obezbedili dodatnih 10 miliona evra za nadoknadu gubitka prihoda zbog isključenja Rusije iz Savjet Evrope“, navodi se u saopštenju ministarstva na Tviteru.

Agencija je dodala da je napad Rusije na Ukrajinu „takođe napad na naše osnovne vrednosti“. „Danas je više nego ikada potreban snažan i efikasan Savet Evrope za odlučnu odbranu ovih vrednosti“, navodi se u poruci.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je 16. marta da isključi Rusiju iz organizacije zbog njene invazije na Ukrajinu.

U vezi sa isključenjem iz organizacije od 16. septembra, Rusija prestaje da bude tuženi u tužbama zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prema Konvenciji o ljudskim pravima, Rusija je dužna da sprovede sve odluke Evropskog suda za ljudska prava, usvojene do 16. septembra 2022. godine.

Više o tome pročitajte u članku: Ruska Federacija se briše sa mape Evrope: šta će za Ukrajinu promjeniti istorijska odluka PSSE.