Kina šalje 30 ratnih aviona u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana

Kina šalje 30 ratnih aviona u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana

Kina šalje 30 ratnih aviona u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana

Tajvan kaže da je rasporedio borbene avione da upozori 30 ratnih aviona koje je Kina poslala u svoju zonu protivvazdušne odbrane.

Incident u ponedeljak označio je najveći upad od januara.

Došlo je nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Džo Bajden upozorio Kinu da ne napada Tajvan, i istog dana kada je američki zvaničnik posjetio ostrvo kako bi razgovarao o bezbednosti sa liderima.

Kina je poslednjih mjeseci povećala učestalost svojih vazdušnih misija, tvrdeći da su to vežbe za obuku.

Ovakvi potezi su razbesneli Tajvan i povećali tenzije u regionu.

Kina vidi Tajvan kao otcepljenu provinciju, koju može zauzeti silom ako je potrebno.

Poslednji incident uključivao je 22 lovca, kao i avione za elektronsko ratovanje, rano upozoravanje i protivpodmorničke avione, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Avion je leteo u oblasti severoistočno od ostrva Pratas koja je deo tajvanske zone za identifikaciju protivvazdušne odbrane (ADIZ), prema mapi koju je dostavilo ministarstvo.

Ali avioni nisu prešli u sam vazdušni prostor Tajvana, što bi se smatralo činom neprijateljstva.

ADIZ je područje izvan teritorije zemlje i nacionalnog vazdušnog prostora, ali gde se strani avioni još uvek identifikuju, nadgledaju i kontrolišu u interesu nacionalne bezbednosti. On je samoproglašen i tehnički ostaje međunarodni vazdušni prostor.

Tajvan je više od godinu dana izvještavao da kineski avioni lete u njegov ADIZ, nazivajući to ratovanjem u „sivoj zoni“ čiji je cilj testiranje njihovog vojnog odgovora i njihovo istrošenost.

Analitičari su ranije rekli da su upadi bili upozorenje tajvanskoj vladi da ne krene ka formalnom proglašenju nezavisnosti.
Peking je u prošlosti rekao da su vežbe bile usmerene na zaštitu njegovog suvereniteta.

Gospodin Bajden je pomenuo vazdušne upade tokom svoje posete Aziji koja je završena prošle nedelje – njegove prve posjete regionu kao predsjednika.

On je rekao da Kina „već koketira sa opasnošću tako što je letela tako blizu“ Tajvanu, i izdao je svoje najoštrije upozorenje Kini do sada, rekavši da bi SAD bile spremne da odgovore vojno ako Peking izvrši invaziju na ostrvo.

Činilo se da njegove reči označavaju pomak od dugogodišnje američke politike „strateške dvosmislenosti“ u vezi sa Tajvanom, što je omogućilo SAD da ostanu namerno nejasne u pogledu svog odgovora u takvoj situaciji.

Kineska vojska saopštila je prošle nedelje da je nedavno izvela vežbu oko Tajvana kao „svečano upozorenje“ protiv njenog „dosluha“ sa Sjedinjenim Državama.

Upad u ponedeljak se dogodio kada je američka senatorka Tami Dakvort doputovala u Tajpej u nenajavljenu posetu da razgovara o pitanjima regionalne bezbednosti i trgovine sa tajvanskim predsjednikom Cai Ing-venom.

BBC