Kina nudi spas ruskim avio-kompanijama

Kina nudi spas ruskim avio-kompanijama

Peking je spreman da isporuči rezervne delove za avione, rekao je kineski ambasador

Kina je spremna da snabdeva ruske avio-kompanije rezervnim delovima za avione, izjavio je u petak kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.

„Spremni smo da isporučimo rezervne delove Rusiji, uspostavićemo saradnju. Sada [avio kompanije] rade [na ovome], imaju određene kanale, nema ograničenja sa strane Kine“, rekao je ambasador za TASS.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, EU i SAD su uvele nekoliko rundi sankcija Rusiji, zabranjujući lizing i isporuku aviona zemlji i zabranjujući izvoz robe i djelova za avio-industriju u Rusiju. Boing i Erbas su prestali da servisiraju avione ruskih avio-kompanija, što je izazvalo strahove da će većina flote u zemlji biti prizemljena unutar mjeseci.

U martu je objavljeno da su kineske kompanije odbile da isporuče ruske avio-kompanije delovima za avione zbog zabrinutosti zbog suočavanja sa sekundarnim sankcijama od strane SAD. Rusija je kasnije rekla da će povećati svoje oslanjanje na domaći avion Suhoj Superdžet i da će početi da proizvodi djelove u zemlji.

izvor RT