Kina će ponovo otvoriti granice za strane turiste prvi put od 2020

Kina će ponovo otvoriti granice za strane turiste prvi put od 2020

Kina je saopštila da će ponovo otvoriti svoje granice za strane turiste prvi put u tri godine od izbijanja pandemije COVID-19 obnavljanjem izdavanja svih vrsta viza od srede.

Uklanjanje ove posljednje mere prekogranične kontrole uvedene radi zaštite od COVID-19 dolazi nakon što su vlasti prošlog meseca proglasile pobedu nad nedavnim porastom virusa.

Podsticanje turističkog sektora trebalo bi da pomogne da se ponovo pokrene ekonomija od 17 biliona dolara koja je prošle godine imala jednu od najsporijih stopa rasta u skoro pola veka.

Oblasti u Kini za koje pre pandemije nisu bile potrebne vize vratiće se na bezvizni ulazak, saopštilo je u utorak Ministarstvo spoljnih poslova. Ovo će uključivati južno turističko ostrvo Hainan i brodove za krstarenje koji prolaze kroz luku Šangaj.

Takođe će biti nastavljen bezvizni ulazak u južno proizvodno središte Guangdonga za strance iz Hong Konga i Makaa.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će stranci koji imaju vize izdate pre 28. marta 2020, a koje su još uvek na roku važenja, takođe moći da uđu u Kinu.

„Obnavljanje aplikacija za sve vrste viza uklanja još jednu značajnu barijeru u nastavku normalnog putovanja između Velike Britanije i Kine“, rekao je za Rojters Tom Simpson, generalni direktor Kinesko-britanskog poslovnog saveta.

„(Veće) je već videlo prijave za poslovna putovanja i broj dolazaka je počeo da raste od januara, međutim, ova vest bi trebalo da dovede do značajnog povećanja poseta, posebno za turizam.

Kina, koja je u januaru povukla svoje savete građanima protiv putovanja u inostranstvo, takođe je dodala još 40 zemalja na svoju listu za koje su dozvoljene grupne ture, čime je ukupan broj zemalja povećan na 60.

Dolazni i odlazni međunarodni letovi u nedelji 6. marta porasli su za više od 350% u poređenju sa godinom ranije na skoro 2.500 letova, prema kineskom APP Flight Master-u za praćenje letova, iako je taj broj i dalje bio samo 17,4% nivoa iz 2019.

U 2022. godini obavljeno je samo 115,7 miliona prekograničnih putovanja u Kinu i van nje, a stranci su činili oko 4,5 miliona.

Nasuprot tome, Kina je zabeležila 670 miliona ukupnih putovanja u 2019. pre dolaska COVID-a, a stranci su činili 97,7 miliona.

Peking je u decembru napustio svoju drakonsku politiku nulte COVID-19, a u januaru je ukinuo karantin za putnike koji dolaze.

Novi premijer Li Ćiang rekao je u ponedeljak da je Kini trebalo manje od dva mjeseca da postigne „glatku tranziciju“ u svom odgovoru na COVID-19 i da su strategije i mjere zemlje bile potpuno ispravne.