Katar: smrt radnika na Svjetskom prvenstvu „između 400 i 500“

Katar: smrt radnika na Svjetskom prvenstvu „između 400 i 500“

Visoki katarski zvaničnik uključen u organizaciju Svjetskog prvenstva u zemlji je prvi put stavio broj mrtvih radnika na turnir „između 400 i 500“, što je drastično veći broj nego bilo koji drugi koji je ranije ponudila Doha. .

Činilo se da je komentar Hasana al-Tavadija, generalnog sekretara katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe, izašao iz manžetne tokom intervjua sa britanskim novinarom Pirsom Morganom.

Takođe je zapretilo da će ponovo podstaći kritike grupa za ljudska prava zbog toga koliki je danak domaćinstva prvog Svetskog prvenstva na Bliskom istoku za migrantsku radnu snagu koja je izgradila stadione, metro linije i novu infrastrukturu potrebnu za turnir u vrednosti od preko 200 milijardi dolara.

Vrhovni komitet i katarska vlada nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar u utorak.

U intervjuu, čije je delove Morgan objavio na internetu, britanski novinar pita al-Thavadija: „Koji je pošten, realan ukupan broj što mislite o radnicima migrantima koji su umrli od – kao rezultat posla koji rade za Svjetsko prvenstvo u cijelini?”

„Procijena je oko 400, između 400 i 500“, odgovara al-Thavadi. „Nemam tačan broj. To je nešto o čemu se razgovaralo.“

Ali o toj cifri se ranije nije javno raspravljalo. Izveštaji Vrhovnog komiteta koji datiraju od 2014. do kraja 2021. uključuju samo broj smrtnih slučajeva radnika uključenih u izgradnju i renoviranje stadiona koji su sada domaćini Svjetskog prvenstva.

Prema objavljenim podacima, ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 40. Oni uključuju 37 od, kako Katarci opisuju kao neradne incidente, kao što su srčani udari, i tri od incidenata na radnom mjestu. U jednom izvještaju se takođe posebno navodi smrt radnika od koronavirusa usred pandemije.

Otkako je FIFA dodelila turnir Kataru 2010. godine, zemlja je preduzela neke korake da revidira praksu zapošljavanja u zemlji. To uključuje i eliminaciju takozvanog sistema zapošljavanja kafala, koji je radnike vezivao za svoje poslodavce, koji su imali pravo glasa o tome da li mogu da napuste posao ili čak zemlju.

Katar je takođe usvojio minimalnu mjesečnu platu od 1.000 katarskih rijala (275 dolara) za radnike i potrebne naknade za hranu i stanovanje za zaposlene koji te beneficije ne primaju direktno od svojih poslodavaca. Takođe je ažurirala svoja pravila o bezbjednosti radnika kako bi sprečila smrt.

„Jedna smrt je smrt previše. Jasno i jednostavno“, dodaje al-Thavadi u intervjuu.

Aktivisti su pozvali Dohu da učini više, posebno kada je u pitanju osiguranje da radnici primaju plate na vrijeme i da budu zaštićeni od poslodavaca koji zlostavljaju.

Al-Thavadijev komentar takođe obnavlja pitanja o istinitosti izvještavanja kako vlade tako i privatnih preduzeća o povredama i smrtima radnika širom arapskih država Persijskog zaliva, čije su nebodere izgradili radnici iz zemalja Južne Azije poput Indije, Pakistana i Šri Lanke.

Mustafa Kadri, izvršni direktor Ekuidem Research-a, konsultantske kuće za rad koja je objavila izveštaje o naplati gradnje radnicima migrantima, rekao je da je iznenađen al-Tavadijevom primedbom.

„Šokantno je da sada dođe i kaže da ih ima na stotine“, rekao je za Asošijeted pres. „Nemaju pojma šta se dešava.“