Južnokorejski i američki borbeni avioni pokazuju silu Kim Džong Unu zbog straha od sjevernokorejskog nuklearnog testa

Južnokorejski i američki borbeni avioni pokazuju silu Kim Džong Unu zbog straha od sjevernokorejskog nuklearnog testa

Južna Koreja i Sjedinjene Države su u utorak izvele demonstraciju sile sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu, leteći sa 20 borbenih aviona iznad voda zapadno od Korejskog poluostrva kao odgovor na nedavne raketne testove Pjongjanga. Savjeznici su poslali avione — Jug Korejski lovci F-35A, F-15K i FK-16 i američki F-16 — iznad Žutog mora, poznatog kao Zapadno more u Južnoj Koreji, u utorak ujutro nakon što je Severna Koreja lansirala osam balističkih projektila kratkog dometa u nedelju „Južna Koreja i SAD su pokazale svoju snažnu sposobnost i volju da napadnu brzo i precizno protiv bilo kakvih severnokorejskih provokacija demonstrirajući svoje kombinovane odbrambene sposobnosti i stav kroz ovaj kombinovani demonstracijski let vazdušnih snaga“, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Južne Koreje.
Letovi su usledili usred obnovljenih strahova da je Pjongjang na ivici da izvede novu probu nuklearnog oružja, prenosi CNN.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u ponedeljak da je Severna Koreja možda otvorila pristup svom podzemnom mjestu za nuklearno testiranje.
Taj izveštaj sledi prošlomesečnu procenu američkih vojnih i obaveštajnih agencija da bi Severna Koreja mogla biti spremna da nastavi podzemna nuklearna testiranja na svom mestu Pungje-ri, na osnovu satelitskih snimaka koji pokazuju znake aktivnosti osoblja i vozila.
Punggie-ri, koji je bio mesto svih šest nuklearnih testova Severne Koreje do danas, delimično je demontiran 2018. godine u okviru sporazuma između Pjongjanga, Vašingtona i Seula.

Ujedinjene nacije zabranile su sjevernokorejski program nuklearnog oružja, a Pjongjang nije testirao nuklearno oružje od 2017. godine.
Ali ove godine je više puta testirala rakete koje bi mogle da nose nuklearnu bojevu glavu, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle da stignu do kopna SAD. Nedeljno lansiranje osam balističkih projektila bilo je 17. put ove godine da je Kimov režim izveo takve testove.
Južna Koreja i SAD odgovorile su u ponedeljak sa osam sopstvenih lansiranja raketa, što je treći put ove godine da su izvele probne raketne testove.
Prikazi arsenala borbenih aviona Južne Koreje nisu neuobičajeni.
Dva puta ove godine, Seul je pokazao svoju flotu stelt lovaca F-35A, sa desetinama mlaznjaka poređanih na pisti u onome što vojska naziva „šetnjama slonova“ — prikazu hardvera koji treba da pošalje poruku potencijalni protivnici.

Ton Seula prema sjevernokorejskoj agresiji je pooštren od izbora novog južnokorejskog predsjednika Ioon Suk Ieol-a, koji je stupio na dužnost 10. maja. Ioon je dosledno naglašavao svoju želju da ojača vojsku Juga — što je odstupanje od prethodnika Mun Jae-ina, koji je promovisao dijalog i mirno pomirenje.
Jun je obećao da će odgovoriti „odlučno i strogo“ na severnokorejske provokacije tokom govora povodom obeležavanja Dana sećanja na Južnu Koreju u ponedeljak.