Jugoistočna Australija se priprema za još kiše, stanovnicima je rečeno da se evakuišu

Jugoistočna Australija se priprema za još kiše, stanovnicima je rečeno da se evakuišu

Australijske vlasti upozorile su u utorak da su poplavama pogođena područja na jugoistoku zemlje predviđena za još kiše, pošto su hitne službe izdale novu grupu naloga za evakuaciju.

Vlasti su preko noći rekle stotinama stanovnika da se evakuišu iz grada Narabri u Novom Južnom Velsu (NSV), u kojem živi 12.000 i oko 550 kilometara severozapadno od Sidneja, pošto je voda ispuštena iz pune brane u blizini pogoršala poplave.

U obližnjoj Gunnedahu, stanovnici su pretrpeli petu poplavu u poslednjih 12 meseci, a televizijski snimci pokazuju kako ljudi evakuišu kuće kroz poplavne vode do pojasa noseći kućne ljubimce i lične stvari.

Na video snimku na mreži prikazan je jedan stanovnik kako vesla kajakom kroz poplavljene ulice i pravo u poplavljenu garažu.

„Očigledno je da rizik od poplava i pretnja i dalje ostaje  i to će biti u narednim danima. Reke su veoma, veoma pune i naravno naše brane su uglavnom u punom kapacitetu trenutno“, Steph Cooke, ministar hitnih službi Novog Južnog Velsa , rekao je u utorak. „Čak i najmanja količina kiše može da izazove povećan rizik od naglih poplava i poplava reka.

Teretni voz srušio se tokom noći u blizini Naradana, oko 600 kilometara zapadno od Sidneja, a dvoje članova posade spašeno je nepovređeno nakon što su se šine olabavile zbog jake kiše, javili su lokalni mediji.

Biro za meteorologiju očekuje 50 mm (1,97 inča) kiše u delovima jugoistoka u sredu i četvrtak, sa 100 mm (3,94 inča) ili više moguće na delovima kopna i većem delu ostrvske države Tasmanije.

Svježa kiša nad poplavljenim slivovima znači da su desetine plovnih puteva u Novom Južnom Velsu i Viktoriji u opasnosti od poplava, uz 209 upozorenja o poplavama u dvije najnaseljenije države, a većina evakuacija se odvija u Novom Južnom Velsu.

Poplave se takođe očekuju na nekoliko rečnih sistema u susednim državama Kvinslend, Južna Australija i Tasmanija.