Jedno od najvećih jezera u Španiji pretvorilo se u malu baricu

Jedno od najvećih jezera u Španiji pretvorilo se u malu baricu

Najveće stalno jezero u španskom nacionalnom parku Donjana, jednoj od najvećih i najvažnijih močvara u Evropi, pretvorilo se u malu baricu.

U ponedeljak su stručnjaci iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Španije (CSIC) rekli da je jezero Santa Olala, koje je pod zaštitom Uneska, presušilo treći put u poslednjih 50 godina.

„Jezero Santa Olala, najveće trajno jezero u Donjani i poslednje koje je još imalo vode u avgustu, presušilo se. Poslednjih dana pretvorilo se u malu baricu u centru, u kojoj sada nema vodenih ptica“, CSIC navodi se u saopštenju.

Snabdevanje vodom Donjane, čije se močvare, šume i dine prostiru na skoro 130.000 hektara u andaluzijskim provincijama Uelva, Sevilja i Kadiz, drastično je smanjeno u poslednjih 30 godina zbog klimatskih promena, poljoprivrede, zagađenja rudarstvom i isušivanja močvara.

Grupe za zaštitu životne sredine dugo vode kampanju za zaštitu ove oblasti, koja je takođe dom velike populacije ugroženog iberijskog risa.

Ekolozi kažu da dok je jezero Santa Olala dva puta presušilo tokom intenzivnih sušnih godina 1983. i 1995. godine, prekomerna eksploatacija vodonosnog sloja Donjana je takođe odgovorna za trenutno stanje jezera.

Podsetimo se da je najgora suša u Italiji poslednjih decenija smanjila nivo jezera Garda, najvećeg jezera u zemlji, na skoro najniži nivo ikada zabeležen.

A nedelje vrućine i nedostatak padavina ovog ljeta oslabili su nivoe vode u reci Rajni, njemačkoj trgovačkoj arteriji.