Japan neće odustati od ruskog gasnog projekta

Tokio je uveo sankcije Moskvi, ali odbija da prekine energetske veze

Japan se neće povući iz ruskog projekta tečnog prirodnog gasa Sahalin-2 čak i ako mu se to kaže, rekao je ministar industrije zemlje u parlamentu u utorak.

Komentari su uslijedili nakon kritika iz Moskve, prošle nedelje, optužujući Japan da ima koristi od svog učešća u projektu dok je „neprijateljska nacija“ koja se pridružila Zapadu u postavljanju sankcija Rusiji.

„Sahalin-2 je imovina za koju su naši prethodnici naporno radili da bi stekli. Vlasnik zemljišta može biti Rusija, ali zakupnina i oprema za tečnost i transport pripadaju japanskoj vladi i japanskim kompanijama. Ne nameravamo da odemo, čak i ako nam se to kaže“, rekao je ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiči Hagiuda, a citiraju RIA Novosti.

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je prošle nedelje da Japan prima „ogromnu zaradu“ od projekta Sahalin-2, sugerišući da bi njegov udeo trebalo da bude prodat ruskoj državnoj energetskoj kompaniji Gasprom ili kompanijama iz „prijateljskih nacija“. Japan se pridružio SAD i EU u nametanju širokog spektra ekonomskih ograničenja Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, ali nije prekinuo saradnju u oblasti energetike.

Sahalin-2, zajedničko preduzeće između ruskog Gazproma (50%), japanskog Mitsuija (12,5%) i Mitsubishija (10%) i kompanije Shell sa sedištem u Velikoj Britaniji (27,5%), je projekat tečnog prirodnog gasa koji se nalazi na ruskom ostrvu Sahalin u blizini Japana. . Zbog svoje blizine, isporuka zaliha traje samo oko tri dana, čime se smanjuju troškovi transporta. Japan dobija skoro 9% potrebnog LNG-a sa Sahalina.

Šel je najavio planove da prekine sve svoje ruske operacije usred egzodusa zapadnih kompanija iz zemlje zbog sukoba u Ukrajini. Od tada, medijski izveštaji kažu da je energetski gigant u pregovorima sa kineskim i indijskim kompanijama o prodaji svog udela u projektu.

Japanska vlada se izjasnila protiv obustavljanja energetske saradnje sa Rusijom. Japanski premijer Fumio Kišida rekao je još u martu da je projekat Sahalin-2 od suštinskog značaja za energetsku bezbjednost zemlje. Prošlog mjeseca, Koichi Hagiuda je rekao da bi Japan, ako napusti energetske projekte sa Rusijom, potkopao sankcije Zapada i koristio Moskvi, jer bi taj korak mogao dodatno povećati cijene energije. On je takođe rekao da Tokio namerava da nastavi da drži svoje ustupke na Sahalinu i da Japan nikada nije osetio pritisak Sjedinjenih Država da napusti energetske projekte sa Rusijom u vezi sa Sahalinom.

Prema novinama Nikkei Asia, zamena ruskog LNG-a sa Sahalina-2 koštala bi Japan 15 milijardi dolara, a cijena za uvoz skočila bi za 35 odsto ako bi se Micui i Micubiši povukli iz energetskog projekta. Eksperti ističu da bi Rusija mogla da preusmeri svoj uvoz na druge azijske zemlje, kao što su Kina, Indija ili Vijetnam, ako Japan odluči da se povuče.