Japan, Britanija i Italija grade zajednički mlazni lovac

Japan, Britanija i Italija grade zajednički mlazni lovac

Japan, Britanija i Italija spajaju svoje projekte mlaznih borbenih aviona nove generacije u revolucionarno partnerstvo koje obuhvata Evropu i Aziju, što je prva velika saradnja Japana u industrijskoj odbrani izvan Sjedinjenih Država od Drugog svjetskog rata. .

Dogovor, koji je Rojters izvestio u julu, ima za cilj da stavi u rad napredni borbeni lovac do 2035. kombinovanjem projekta Future Combat Air Sistem, koji predvode Britanci, takođe poznat kao Tempest, sa japanskim F-Ks programom u poduhvatu pod nazivom Global Combat. Vazdušni program (GCAP), navele su tri zemlje u saopštenju u petak.

U pozadini ruske invazije na Ukrajinu i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg suseda i da Britaniji da veću bezbednosnu ulogu u regionu koji je ključni pokretač globalne ekonomije. rast.

„Posvećeni smo održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, slobodnog i otvorenog poretka, što je važnije nego ikad u vreme kada se ovi principi osporavaju, a pretnje i agresija rastu“, navele su tri zemlje u zajedničkoj izjavi lidera. .

Usred onoga što vidi kao pogoršanje regionalne bezbednosti, Japan će ovog meseca objaviti plan izgradnje vojske za koji se očekuje da će udvostručiti potrošnju za odbranu na oko 2% bruto domaćeg proizvoda tokom pet godina.

Britanski premijer Riši Sunak odvojeno je rekao da njegova zemlja treba da ostane na vrhuncu odbrambene tehnologije i da će sporazum obezbediti nova radna mesta.

Britanski BAE Sistems PLC (BAES.L), japanski Mitsubishi Heavi Industries (7011.T) i italijanski Leonardo (LDOF.MI) vodiće dizajn aviona, koji će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i sajber ratovanju, prema japanskom ministarstvu odbrane.

Evropski proizvođač raketa MBDA će se takođe pridružiti projektu, zajedno sa proizvođačem avionike Mitsubishi Electric Corp (6503.T). Na motoru će raditi Rolls-Roice PLC (RROIC.UL), IHI Corp (7013.T) i Avio Aero, dodalo je ministarstvo.

Tri zemlje, međutim, tek treba da razrade neke detalje o tome kako će se projekat nastaviti, uključujući udeo u radu i gde će se odvijati razvoj.

Britanija takođe želi da Japan poboljša način na koji obezbeđuje bezbednosne dozvole izvođačima koji će raditi na avionu, rekli su za Rojters izvori koji poznaju diskusiju.

Druge zemlje bi mogle da se pridruže projektu, rekla je Britanija, dodajući da će lovac, koji će zameniti njegove lovce Tajfun i dopuniti njegovu flotu F-35 Lajtning, biti kompatibilan sa lovcima kojima upravljaju drugi partneri iz Severnoatlantskog saveza (NATO).

Potvrda plana dolazi nekoliko dana nakon što su kompanije u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji obezbedile sledeću fazu rivalske inicijative za izgradnju lovca sledeće generacije koji bi mogao da bude u upotrebi od 2040. godine.

Sjedinjene Države, koje su se obavezale da će braniti sve tri zemlje kroz članstvo u NATO-u i odvojeni bezbednosni pakt sa Japanom, takođe su pozdravile zajednički sporazum Evrope i Japana.

„Sjedinjene Države podržavaju saradnju Japana u oblasti bezbjednosti i odbrane sa saveznicima i partnerima istomišljenika, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Italiju“, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva odbrane SAD sa Ministarstvom odbrane Japana.

Japan je u početku razmišljao o izgradnji svog sledećeg lovca uz pomoć američkog odbrambenog izvođača Lockheed Martin Corp (LMT.N), koji je predložio avion koji kombinuje okvir aviona F-22 sa sistemima za letenje iz lovca F-35.