Izbori u Indiji 2024: Kad se održavaju, zašto su važni i ko sve može da glasa

Izbori u Indiji 2024: Kad se održavaju, zašto su važni i ko sve može da glasa

Premijer Narendra Modi se nada da će osvojiti treći uzastopni mandat, dok opozicione stranke tvrde da će Indijci izgubiti mnoge slobode ako on ostane na vlasti.

Indijski opšti izbori 2024. godine tokom šest nedelja, od 19. aprila do 1. juna – biće najveći koje je svet do sada video.

Ankete pokazuju da bi Modijeva Indijska narodna partija (Baratija Džanata – BJP) i saveznici mogli da dobiju izbore za Lok Sabu – donji dom indijskog parlamenta – treći put zaredom.

Lok Saba bira premijera, koji zauzvrat bira ministre u vladi.

Na izborima 2019. godine, Indijska narodna partija osvojila je 303 poslanička mesta, a koalicija u kojoj je – Nacionalni demokratski savez – osvojila je ukupno 352 poslanička mesta.

Glavni izazov 2024. godine je koalicija političkih stranaka koje predvodi Indijski nacionalni kongres, najveća opoziciona stranka.

Više od dve desetine partija sa Kongresom su formirale Indijsku nacionalnu razvojnu inkluzivnu alijansu („Indija“ skraćeno).

Ključni političari u ovoj grupi su predsednik Kongresa Malikardžun Karge, kao i brat i sestra Rahul i Prijanka Gandi, čiji je otac Radživ Gandi bio premijer Indije.

Njihova majka Sonja Gandi je moćna opoziciona liderka, ali od nje se ne očekuje da vodi toliko žestoku kampanju kao 2019. godine.

Vladajući stranka u Delhiju, Am Admi Partija (AAP), deo je koalicije, zajedno sa nekoliko važnih regionalnih stranaka.

Tri lidera stranke nedavno su uhapšena pod optužbama za korupciju.

AAP optužuje Modija i njegovu stranku za političku osvetu, što Indijska narodna partija negira.

Modi može da tvrdi da se položaj Indije u svetu popravio zahvaljujući rastu privrede i tešnjih odnosa sa SAD, koji žele da im Indija bude saveznik protiv Kine.

On je nedavno uveo velikodušne programe socijalne pomoći, kao što su besplatne žitarice za 800 miliona najsiromašnijih stanovnika Indije i mesečna pomoć od 1.250 rupija (16 dolara) za žene iz porodica sa niskim primanjima.

U manifestu, Kongres tvrdi da je nezaposlenost i dalje visoka, naročito među mladima.

Najavljuje veće socijalne isplate za žene, tri miliona dodatnih državnih poslova i više stažiranja za svršene diplomce.

Takođe obećava da će zaustaviti „poniranje Indije u autokratiju“.

Manjinske grupe tvrde da se često suočavaju da diskriminacijom i napadima, i da su primorane da žive kao „građani drugog reda“ pod Modijem – što je optužba koju njegova stranka negira.

Nevladina organizacija za zaštitu građanskih sloboda Fridom haus kaže da su novinari i drugi, koji dovode u pitanje vladu Indijske narodne partije, sve više mete uznemiravanja.

Ona klasifikuje Indiju kao „delimično slobodnu“.

Glasa se u različitim oblastima tokom sedam izbornih dana: 19. aprila, 26. aprila, 7. maja, 13. maja, 20. maja, 25. maja i 1. juna.

Rezultati će biti objavljeni 4. juna.

Glasanje je razvučeno da bi se omogućilo obezbeđenju da čuva birališta širom zemlje.

Koristiće se milioni elektronskih glasačkih mašina, koje omogućuju ljudima da biraju između kandidata ili odaberu „nijedno od ponuđenog“.

Glasači moraju da budu indijski državljani, da su stariji od 18 godina i da su upisani u birački spisak.

Potrebna im je i glasačka identifikaciona kartica.

Trinaest miliona indijskih državljana koji žive u inostranstvu takođe mogu da glasaju, ali moraju da se registruju i da se vrate u Indiju da bi to učinili.

U Lok Sabi su 543 poslanika, a pojedinačnoj partiji ili koaliciji potrebno je najmanje 272 mesta da bi formirali većinu.

Članovi Lok Sabe se biraju na petogodišnji period da zastupaju jednu izbornu jedinicu, a pobednik je kandidat sa najviše glasova.

Za poslanike iz takozvanih „zaštićenih kasti“ i „zaštićenih plemena“ je rezervisano 131 mesto.

To su grupe zvanično priznate kao socijalno ugrožene i čine oko četvrtine indijske populacije.

Indija je usvojila zakon za izdvajanje trećine poslaničkih mesta za žene, ali on neće stupiti na snagu još nekoliko godina.

Kako se sakupljaju glasovi širom Indije?

Indija se prostire na površini od 3,3 miliona kvadratnih kilometara, a izborna pravila kažu da mora postojati biralište blizu svakog naselja.

Na izborima 2019. godine postojalo je biralište u zabitoj šumskoj oblasti nacionalnog parka Gir u Gudžaratu za jednog stanovnika.

Na izborima 2024. godine, zvaničnici će pešačiti 39 kilometara do sela u državi Arunačal Pradeš, u severoistočnoj Indiji, da bi jedna jedina osoba mogla da glasa.