Iran kaže da je postignut dogovor sa SAD o razmjeni zatvorenika

Iran kaže da je postignut dogovor sa SAD o razmjeni zatvorenika

Iran i Sjedinjene Države postigli su sporazum o razmeni zarobljenika, izjavio je u nedelju iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabadolajan za državnu televiziju, dodajući da se nada da će do razmene doći uskoro.

„Što se tiče pitanja razmene zarobljenika između Irana i SAD, postigli smo sporazum poslednjih dana i ako sve bude dobro na američkoj strani, mislim da ćemo u kratkom periodu biti svedoci razmene zarobljenika“, rekao je Amirabdolahian.

„S naše strane je sve spremno, dok SAD trenutno rade na konačnoj tehničkoj koordinaciji.

Jedan od nekoliko Amerikanaca koji se drže u Iranu je Siamak Namazi, biznismen sa dvojnim američko-iranskim državljanstvom, koji je 2016. osuđen na 10 godina zatvora zbog špijuniranja i saradnje sa vladom SAD.

Emad Šargi, iransko-američki biznismen, prvi put je uhapšen 2018. kada je radio za tehnološku investicionu kompaniju, takođe je u zatvoru u Iranu, kao i iransko-američki ekolog Morad Tahbaz, koji takođe ima britansko državljanstvo.

Iranski izvori rekli su Rojtersu da su dve regionalne zemlje bile uključene u seriju indirektnih pregovora između Teherana i Vašingtona za oslobađanje zatvorenika.

Teheran je godinama tražio oslobađanje više od deset Iranaca u Sjedinjenim Državama, uključujući sedam iransko-američkih dvojnih državljana, dva Iranca sa stalnim boravkom u SAD i četiri iranska državljana bez pravnog statusa u Sjedinjenim Državama.