Irak postao 74. dioničar Evropske banke za obnovu i razvoj

Irak postao 74. dioničar Evropske banke za obnovu i razvoj

Irak je postao 74. članica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopštio je taj multilateralni kreditor, dok su Gana i Senegal takođe podnijeli zahtjev za članstvo.

Irak je prvi put podnio zahtjev za pridruživanje banci 2018. godine, a njegov status dioničara omogućava mu da podnese zahtjev da postane ekonomski primalac, što bi otključalo finansiranje i politiku EBRD-a, prenosi SEEbiz.

„Kad dođe vrijeme, veselimo se početku rada u Iraku, primjenom naše stručnosti u razvoju ekonomije“, rekla je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso u izjavi.

Renaud-Basso je Reutersu kazala da su Senegal i Gana podnijeli zahtjeve za pridruživanje banci u najnovijem znaku njenog prodora u subsaharsku Afriku.

Ona je navela da će te prijave biti poslate Upravnom odboru EBRD-a na odobrenje. Kreditor je prošlog mjeseca rekao da je odobrio zahtjeve iz Benina i Obale Slonovače.

EBRD je osnovan prije 32 godine kako bi ulagao u bivše komunističke ekonomije istočne Evrope, a trenutno djeluje u Evropi, na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i centralnoj Aziji.