Indijska policija uhapsila 14 nakon sukoba među zajednicama u Nju Delhiju

Indijska policija uhapsila 14 nakon sukoba među zajednicama u Nju Delhiju

Indijska policija uhapsila je 14 osoba u vezi sa nasilnim sukobima između hinduista i muslimana tokom hinduističke verske procesije u glavnom gradu zemlje, Nju Delhiju, saopštila je policija u tvitu u nedelju.

Šest policajaca i nekoliko drugih povređeni su u subotu tokom tuče koje su pokvarile povorku na festivalu u Džahangirpuriju, predgrađu Nju Delhija.

„Preostali izgrednici se identifikuju radi striktne pravne akcije“, saopštila je policija.

Nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva u incidentu.

Poslednjih nedelja izbili su vjerski sukobi između većinskih hinduističkih i manjinskih muslimanskih zajednica tokom verskih procesija u nekoliko djelova zemlje.

Vladavina hindu nacionalističke Bharatiia Janata partije premijera Narendre Modija ohrabrila je tvrdokorne vjerske grupe poslednjih godina da se zauzmu za akcije za koje kažu da brane hindu vjeru, iako je njegova stranka negirala bilo kakav porast tenzija u zajednici tokom Modijeve vladavine.

Ministar za pitanja manjina Mukhtar Abas Nakvi, koji je dio Modijeve vlade, rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da se netolerancija među vjerskim zajednicama ne pogoršava, dok je umanjio nedavne incidente.

„Rubni elementi, koji nisu u stanju da svare mir i prosperitet u zemlji, pokušavaju da oklevetaju inkluzivnu kulturu i posvećenost Indije“, rekao je on za novine The Economic Times.

On je dodao da nije posao vlade da diktira način ishrane ljudima, nakon što su se studenti univerziteta u Nju Delhiju nedavno sukobili u kampusu zbog serviranja ne-vegetarijanske hrane u kantini tokom nedelje koju hindusi smatraju povoljnom.

„Svaki građanin ima slobodu u zemlji da jede hranu po svom izboru“, rekao je Nakvi.

On je takođe odbacio zabrinutost zbog kontroverze ranije ovog meseca oko muslimanskih učenika koji nose marame sa hidžabom u školu u južnoj državi Karnataka, gde se nalazi glavni grad tehnološkog sektora te zemlje Bengaluru.

„Ne postoji zabrana hidžaba u Indiji. Hidžab se može nositi na pijacama i drugim mestima“, rekao je on.

„Ali svaki koledž ili institucija ima kodeks oblačenja, disciplinu i pristojnost. To ćemo morati da prihvatimo. Ako vam se ne sviđa, možete izabrati drugu instituciju.“. Prenosi Rojters.

Ostavite odgovor