Generalni sekretar NATO-a: Savjeznici su zajedno pružili Ukrajini 150 milijardi evra pomoći

Generalni sekretar NATO-a: Savjeznici su zajedno pružili Ukrajini 150 milijardi evra pomoći

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da je ukupna cijena pomoći koju su Ukrajini pružili savjeznici tokom rata punog razmjera oko 150 milijardi evra.

Kako prenosi Evropska istina, on je to rekao uoči sastanka ministara odbrane zemalja savjeznica 8. marta.

„Tokom prošle godine savjeznici iz NATO-a su Ukrajini pružili vojnu i finansijsku i ekonomsku podršku od oko 150 milijardi evra, od čega je 65 milijardi vojna pomoć“, rekao je Stoltenberg.

Čini se da je ovo prvi najavljen ukupni trošak zapadne pomoći Ukrajini.

Jens Stoltenberg je istakao i potrebu povećanja proizvodnje municije i napomenuo da će upravo o tome biti reči na sastanku. Saveznici se spremaju da se dogovore o novim standardima zaliha municije kako bi mogli da popune sopstvene zalihe i prenesu ih u Ukrajinu.

„Saveznici u NATO su potpisali ugovore sa kompanijama odbrambenog industrijskog kompleksa za povećanje proizvodnje, s obzirom na signale o našim dugoročnim potrebama – i pozdravljam ovaj korak. Neki saveznici pokreću zajedničke projekte i nabavke raznih vrsta municije i skladišta municije. “, napomenuo je generalni sekretar

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov rekao je ranije da će na sastanku ministara odbrane EU u Stokholmu biti reči o snabdevanju Ukrajinom milion artiljerijske municije 155 mm i druge teške opreme potrebne za kontraofanzivu.