Gasprom u oktobru smanjio isporuke gasa Moldaviji za trećinu

Gasprom u oktobru smanjio isporuke gasa Moldaviji za trećinu

Gasprom je od oktobra smanjio isporuke gasa Moldaviji za 30 odsto.

Ovo je 30. septembra saopštio ministar za infrastrukturu i regionalni razvoj Andrij Spinu, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na NevsMaker.

Prema ministrovim rečima, ruska kompanija je potvrdila isporuku samo 5,7 miliona kubnih metara gasa dnevno za obe obale Dnjestra, dok je ranije obim iznosio 8,06 miliona kubnih metara.

„Moldovagaz je u oktobru dobio delimičnu potvrdu o snabdevanju gasom. Ponavlja se situacija iz oktobra prošle godine, kada je snabdevanje takođe smanjeno za 30 odsto. Razlika je u tome što ove godine imamo ugovor kojeg se mora pridržavati“, rekao je Spinu.

Ranije je objavljeno da je Moldavija izabrala sedam kompanija koje će je snabdevati gasom ako Gasprom prestane da ga isporučuje.

Evropski komesar Johanes Han je napomenuo da će EU učiniti sve da podrži Moldaviju i ponudi gas po adekvatnoj ceni u slučaju prekida gasa od strane Kremlja.

Moldavija je navela da bi Gasprom mogao da obustavi isporuku gasa od 1. oktobra, ukoliko ne bude ispunjen jedan od uslova ugovora – završetak revizije nagomilanog duga za snabdevanje, koji je procenjen na 709 miliona dolara. Moldavske vlasti su saopštile da će priznati dug samo ako ga potvrdi nezavisna revizija, koja još nije obavljena.

Kišinjev i Moskva dogovorili su reviziju duga prošlog oktobra, kada je u Moldaviji uvedeno vanredno stanje zbog nedovoljnih isporuka gasa iz Gasproma.