Francuska predlaže popunu sela migrantima

Francuska predlaže popunu sela migrantima

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je reviziju politike imigracije i azila koja bi uključivala preraspodelu migranata u ruralna područja koja se suočavaju sa padom stanovništva. On je osudio sadašnju politiku kao „neefikasnu i nehumanu“, najavljujući u četvrtak da će se to pitanje staviti na glasanje početkom sledeće godine.

Objašnjavajući obrazloženje programa preseljenja, Makron je zaključio da će „uslovi za njihov prihvat biti mnogo bolji nego ako ih stavimo u područja koja su već gusto naseljena, sa koncentracijom ogromnih ekonomskih i socijalnih problema. „Stavljanje pridošlica u retko naseljena područja pomoglo bi im da se „mnogo brže i bolje integrišu“, rekao je on, posebno onima koji već imaju stručne veštine ili donekle vladaju jezikom.

Trenutna politika je, međutim, „apsurdna“, rekao je on, jer se „sastoji od stavljanja žena i muškaraca koji pristižu, koji su u najvećoj bedi“ u najsiromašnije i najnaseljenije kvartove.

Ruralna područja „gube stanovništvo“, rekao je on, što bi trend imigrantskih porodica – koje obično imaju više dece nego evropskih porodica – mogao da se preokrene, izbegavajući potrebu za zatvaranjem škola i fakulteta zbog nedostatka upisa.

Nije cela Francuska sa takvim planom. Desničarski populista Erik Zemur je umesto toga sugerisao da bi se demografski pad mogao rešiti uvođenjem 10.000 evra „povratnih sredstava“ za decu rođenu od roditelja u ruralnim oblastima Francuske, umesto onoga što on opisuje kao 50.000 „potrošenih svake godine po ilegalnom maloletniku bez pratnje“. ”

Druga opoziciona liderka, Marin le Pen, optužila je Makrona da pokušava da promeni zakon koji ne želi da primeni. „Verujemo da bi trebalo da se vrate kući“, napisala je ona u petak na Tviteru, misleći na ilegalne strance za koje se predsednik nada da će se preseliti na selo.

Makron je obećao da će „poboljšati efikasnost politike deportacije“ na granici i pozvao druge zemlje da poboljšaju sopstvene procese za vraćanje imigranata osuđenih za zločine. Vize bi se davale stanovnicima neke zemlje na osnovu „duha saradnje da se vrate stranci u neregularnoj situaciji, počevši od onih koji remete javni red“, rekao je on.