Britanija odobrila prvi novi rudnik uglja poslije decenija

Britanija odobrila prvi novi rudnik uglja poslije decenija

Britanija je u sredu odobrila svoj prvi novi duboki rudnik uglja posle decenija za proizvodnju goriva koje zagađuje visoko zagađujuće za korišćenje u proizvodnji čelika, projekat za koji kritičari kažu da će ometati klimatske ciljeve Ujedinjenog Kraljevstva.

Voodhouse Collieri, koji će razviti Vest Cumbria Mining u severozapadnoj Engleskoj, nastoji da vadi koksni ugalj koji se koristi u industriji čelika, a ne za proizvodnju električne energije. Očekuje se otvaranje oko 500 radnih mjesta.

Projekat, predstavljen 2014. godine, naišao je na kritike od strane britanske vlade nezavisnog savetodavnog odbora za klimu, kao i klimatskih aktivista i organizacija, uključujući Gretu Thunberg i Greenpeace.

Očekuje se da će većina proizvedenog uglja biti izvezena u Evropu. Planski dokumenti pokazuju da se predviđa da će više od 80% uglja koji će rudnik proizvoditi godišnje, nakon pet godina, biti poslato na izvozni terminal na istočnoj obali Engleske.

Emisije gasova staklene bašte iz sagorevanja uglja — kao što su čeličane i elektrane — su najveći pojedinačni doprinos klimatskim promenama, a odvikavanje zemalja od uglja smatra se vitalnim za postizanje globalnih klimatskih ciljeva.

Britanija je usvojila zakone koji zahtevaju da sve emisije gasova staklene bašte svede na nulu do 2050. godine.

Ranije ove godine, predsednik britanskog nezavisnog komiteta za klimatske promene Džon Gamer rekao je da je projekat Vudhaus „apsolutno neodbranjiv“.

Rudniku uglja, veličine otprilike 60 fudbalskih terena ili 23 hektara, trebale bi dve godine da se izgradi po ceni od 165 miliona funti (201 milion dolara) koja se procenjuje 2019. Predloženo je da rudnik radi 50 godina.

Snabdevaće čeličane u Britaniji i zapadnoj Evropi i zaposliće nešto više od 500 radnika kada dostigne vrhunac proizvodnje posle pet godina, a očekuje se da će više od 80% njih raditi pod zemljom u proizvodnji uglja.

Britanija, kolevka industrijske revolucije, nekada je zapošljavala 1,2 miliona ljudi na skoro 3.000 rudnika. Njegov poslednji duboki rudnik zatvoren je 2015.