EU je pozvala Erdogana da prestane da prijeti Grčkoj

EU je pozvala Erdogana da prestane da prijeti Grčkoj

Evropska unija pozvala je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da prekine svoju agresivnu retoriku protiv Grčke. Ovo se navodi u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove.

„Pretnje i agresivna retorika su neprihvatljivi i moraju prestati. Učešće u smislenom i iskrenom dijalogu je potrebno da bi se smirile tenzije, unapredilo međusobno razumevanje i razvili dobrosusedski odnosi“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da neprijateljske izjave turskog političkog rukovodstva prema Grčkoj izazivaju ozbiljnu zabrinutost u EU i potpuno su u suprotnosti sa naporima za deeskalaciju u istočnom Mediteranu, predviđenim u zaključcima Evropskog saveta iz marta i juna 2021. i juna 2022. .

„EU ponavlja svoja očekivanja od Turske da će ozbiljno raditi na održivoj deeskalaciji tenzija u interesu regionalne stabilnosti u istočnom Mediteranu i da će u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih država članica EU“, navodi se u saopštenju. .

Erdogan je u nedelju pozvao Grčku da „ne ide predaleko“ usred pojačanih tenzija oko teritorijalnih sporova između dva savjeznika oko NATO-a.

Poslednjih nedelja, Ankara je optužila Atinu za nekoliko incidenata u vezi sa dejstvima njenih aviona u regionu Sredozemnog mora.

Tenzije između dva suseda eskalirale su ove nedelje nakon što se Grčka požalila NATO-u tražeći da ukloni tvit Savezničke kopnene komande povodom obeležavanja 100. godišnjice pobede Turske 30. avgusta. Turska slavi ovaj datum svake godine u znak sećanja na stvarni kraj svog rata za nezavisnost 1922. godine, kada je pobjedila grčku vojsku.