Direktor CIA rovario u Kini: Si naredio zvaničnicima da se spreme za najgore scenarije

Direktor CIA rovario u Kini: Si naredio zvaničnicima da se spreme za najgore scenarije

Direktor CIA Vilijam Barns navodno je boravio u tajnoj posjeti Kini mjesec dana prije nego što će kineski predsjednik Si Đinping upozoriti svoje bezbjednosne zvaničnike da se spreme za najgore scenarije.

Informaciju da je Barns, kome se često povjere delikatne inostrane diplomatske misije, boravio u Kini potvrdilo je za „Fajnenšel tajms” petoro ljudi upoznatih sa situacijom.

Iako je Bijela kuća odbila zahtjev britanskog lista za komentar, jedan američki zvaničnik je potvrdio da je direktor CIA u toku svog puta imao sastanke sa kineskim obaveštajnim zvaničnicima.

„ Prošlog m j eseca, direktor Barns je otputovao u Peking gd j e se sastao sa kineskim kolegama i naglasio važnost održavanja otvorenih linija komunikacije u obav j eštajnim kanalima ”, rekao je američki zvaničnik.

Vijesti o Barnsovoj tajnoj misiji dolaze u periodu kada Vašington pokušava da deeskalira situaciju sa Kinom, podsjeća britanski list. Podsjetimo, Vašington je zatražio susret šefova odbrane SAD i Kine, Lojda Ostina i Lija Šangfua tokom azijskog „Šangri la dijalog“ bezbjednosnog foruma, a što je Peking odbio, ukazavši da se Šangfu i dalje nalazi pod sankcijama koje su mu SAD nametnule zbog nadgledanja kupovine ruskog oružja 2018. godine.

Kako napominje „Fajnenšel tajms“, Barnsovo tajno putovanje odigralo se u isto vrijeme kada se američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sastao sa kineskim vrhovnim diplomatom Vang Jiem u Beču, dodavši da Bijela kuća ni taj sastanak nije objelodanila do njegovog završetka.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u nekoliko navrata tražio od direktora CIA da sprovodi delikatne misije, „kako kod kuće”, tako i u inostranstvu. Britanski list podsjeća da je Barns otputovao u Moskvu četiri mjeseca prije početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, a kako tvrde izvori za „Fajnenšel tajms”, direktor CIA je takođe prošle godine išao na Kapitol Hil u pokušaju da ubijedi tadašnju predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi da ne putuje na Tajvan. Iako je sadržaj Barnsovih razgovora sa kineskim obaveštajcima nepoznat, upadljivo je to da je kineski predsjednik Si Đinping domaćim bezbjednosnim zvaničnicima nedavno poručio da razmotre „najgore” scenarije i pripreme se za „olujno more”.

„ Moramo da razmišljamo o najgorem scenariju i pripremimo se za jake vjetrove i burne talase, pa čak i za opasna, olujna mora ”, dodao je kineski predsjednik.

Odnosi SAD i Kine pogoršali su se usred odluke Vašingtona da oštro ograniči izvoz tehnologije za poluprovodnike, podršku Bajdenove administracije Tajvanu, a koja je uključivala i obostrane posjete visokih zvaničnika, kao i prelaska onoga što su američki zvaničnici opisali kao kineski špijuski balon, a što je Peking demantovao, na teritoriju SAD.