Britanski mediji „izbeljuju“ ukrajinske neonaciste

Britanski mediji „izbeljuju“ ukrajinske neonaciste

Glavni britanski mediji obezbeđuju jednostrano izveštavanje o ukrajinskom sukobu i ulažu napore da oslobodi neonaciste u zemlji, rekao je za RT Stiv Svini, međunarodni urednik britanskog lista Morning star.

Svini, koji se nedavno vratio iz ukrajinskog grada Lavova u blizini granice sa Poljskom, rekao je da je morao sam da otputuje tamo jer su „britanski mediji koji izveštavaju [o Ukrajini] sada neverovatno ograničeni“.

„Imate Tajms, Telegraf, Gardijan, Bi-Bi-Si, Skaj njuz, Kanal 4 koji zaista proizvode identične izveštaje iz Kijeva i Lavova koji uopšte ne odstupaju od linije vlade, od linije NATO-a o tome šta se dešava” u Sukob Ukrajine sa Rusijom, rekao je on.

„Ulaže se veliki napor da se Azov (vojni bataljon) zaista zabijeli ili rehabilituje kao da nema uticaja u Ukrajini ili je jednostavno neshvaćeni nacionalisti“, istakao je novinar.

Bataljon Azov je zloglasna nacionalistička jedinica u redovima ukrajinske vojske. Njeni pripadnici su se borili protiv ruskih snaga u strateškom lučkom gradu Mariupolju od početka vojne operacije Moskve. Mnogi od njih su ubijeni, dok su ostali, uključujući komandante, položili oružje ranije u maju nakon što su nedeljama bili zatvoreni u čeličani Azovstal. Snimci boraca koji su se predali otkrivaju da mnogi od njih imaju sportske tetovaže kukastih krstova i drugih nacističkih simbola.

Svini je otišao toliko daleko da je BBC-jevo izveštavanje o bataljonu Azov opisao kao „majstorsku klasu poricanja fašizma“.

Urednik Morning Stara opisao je ono što je video u Lavovu, rekavši da je „sam grad u suštini bio pun fašista i plaćenika i ljudi u vojnim uniformama koji koriste civilne transportne mreže da uđu u Ukrajinu“ iz Poljske.

Strance u vojnoj opremi, koji kažu da dolaze u Ukrajinu „da ubiju Ruse“, dočekuju raširenih ruku, razvlače crveni tepih i udaraju ih po leđima i tretiraju ih kao heroje“, rekao je on.
On je, međutim, rekao i da su ga ukrajinske vlasti kao novinara tretirale na potpuno drugačiji način
Ono što mi se desilo jeste da su me pitali o mom poslu u Ukrajini; rekao da sam špijun; rekao da ću biti uhapšen i mučen; a indikacija je možda bila gora od toga, što znači da bi me potencijalno ubili“, priseća se Svini.