Blinken: Ako želite da ublažite užasne patnje Palestinaca u Gazi, pritisnite Hamas da kaže ‘da’

Blinken: Ako želite da ublažite užasne patnje Palestinaca u Gazi, pritisnite Hamas da kaže ‘da’

Američki državni sekretar Entoni Blinken je juče okrivio Hamas za blokiranje prekida vatre u Gazi. Najviši američki diplomata je u mirovnoj misiji na Bliskom istoku kako bi predstavio najnoviji predlog plana predsjednika Džoa Bajdena za okončanje rata u Gazi.

Blinken je nakon sastanaka sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, kazao da je Hamas jedina strana koja još nije pristala na Bajdenov predlog, za koji je Vašington rekao da ima podršku Izraela prije nego što ga je Bajden objavio 31. maja.

Vašington je saopštio da njegov predlog predviđa obustavu vatre u fazama i da će na kraju dovesti do trajnog okončanja rata. Međutim, Izrael i dalje kaže da će pristati samo na privremene pauze dok Hamas ne bude poražen, dok Hamas poručuje da neće prihvatiti primirje bez garancija za okončanje rata.

“Moja poruka vladama širom regiona, ljudima širom regiona je, ako želite obustavu vatre, pritisnite Hamasa da kaže ‘da’”, rekao je Blinken novinarima prije nego što je iz Egipta pošao u Izrael, gdje se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom.

“Ako želite da ublažite užasne patnje Palestinaca u Gazi, pritisnite Hamas da kaže ‘da’. Ako želite da taoci budu vraćeni kući, pritisnite Hamas da kaže ‘da’. Ako želite da i Izraelce i Palestince postavite na put ka trajnijem miru i bezbjednosti, pritisnite Hamasa da kaže ‘da’”, rekao je Blinken.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao Rojtersu da su Blinkenovi komentari “primjer pristrasnosti prema Izraelu“.

Uoči Blinkenove posjete, i Izrael i Hamas su dodatno učvrstili stavove koji su osujetili sve prethodne pokušaje u cilju okončanja sukoba, dok je Izrael nastavio napade na centralni i južni dio Gaze, koji su među najkrvavijim u dosadašnjem sukobu.

“Posvećeni smo potpunoj pobjedi”, naveo je Netanjahu u saopštenju koje je objavio njegov kabinet, citirajući njegove riječi izgovorene u nedjelju rođacima Izraelaca ubijenih u Gazi. On je rekao da će odbaciti zahtjev Hamasa da se “obaveže na prekid rata bez postizanja naših ciljeva eliminisanja Hamasa”.

Hamas i njegov saveznik Islamski džihad naveli su u zajedničkom saopštenju: “Bilo kakav sporazum mora osigurati trajni prekid agresije i potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, obnovu, ukidanja blokade i ozbiljan dogovor o razmjeni”.

U Rafi, gradu na južnom obodu Gaze gdje je Izrael pokrenuo ofanzivu prošlog mjeseca, žitelji su juče kazali da tenkovi prodiru dublje ka sjeveru. Od prošle sedmice, Izrael je pokrenuo i napad u centralnom dijelu Gaze, oko grada Deir al-Balah. Stanovnici su juče rekli da su se Izraelci povukli iz nekih oblasti, ali da i dalje traju napadi iz vazduha i granatiranje.

Stanovnici Nuseirata, sjeverno od Deir al-Balaha, još su čistili ruševine nakon što je Izrael oslobodio četiri taoca u velikom napadu u subotu, prenio je Rojters. Palestinski zvaničnici kažu da je 274 ljudi ubijeno, što ovaj napad čini jednim od najsmrtonosnijih u ratu. Izraelske snage su saopštile da je tamo ubijeno manje od 100 Palestinaca i da ne znaju koliko je među njima bilo boraca.

Na snimku iz Nuseirata do kojeg je došao Rojters, stanovnik Anas Aljan je opisao kako su se izraelski komandosi pojavili na ulicama pucajući nasumično dok su F-16 i kvadkopteri pucali iz vazduha.

“Ubijen je svako ko se kretao ulicom”, rekao je Rojtersu. “Ispod ove zgrade još ima djece. Ne znamo kako da ih izvučemo”, ispričao je pokazujući jednu ruševinu. “Danas smo našli djecu koja su stradala u toj zgradi”, rekao je pokazujući drugu.

Nakon mjeseci neuspješnih mirovnih napora, Bajden je odabrao novi pristup svojim javnim saopštenjem 31. maja o predlogu za prekid vatre. Američki zvaničnici kažu da ga je Bajden otkrio a da prethodno nije pitao Izraelce, kako bi povećao pritisak za postizanje sporazuma.

Izraelski premijer Netanjahu je pod sve većim pritiskom kod kuće da postigne sporazum.

Beni Ganc, popularni centrista i bivši vojni šef, u nedjelju je napustio izraelski vojni kabinet zbog, kako je rekao, neuspjeha da se napravi plan za okončanje rata. Rojters piše da je Netanjahu sada još više zavisan od ultradesničarskih saveznika koji prijete da će suštiti njegovu vladu ako pristane na sporazum koji ne podrazumijeva poraz Hamasa.