Bajden ponovo pokušava da okrivi Putina za inflaciju

Bajden ponovo pokušava da okrivi Putina za inflaciju

Odgovarajući na najveći rast cijena u poslednjih 40 godina, američki lider je ostao pri tome da okrivi Rusiju

Američki predsjednik Džo Bajden okrivio je u petak ruskog predsjednika Vladimira Putina za rekordne cijene gasa i 40-godišnju inflaciju koja trenutno potresa SAD. Usred sumornih anketnih cifara, Bajden je insistirao da njegova administracija pokušava da obuzda odbegle troškove.

Govoreći u luci Los Anđelesa, Bajden je pohvalio napore svoje administracije da ublaži zaostale u lancu snabdevanja i pozvao Kongres da se obračuna sa globalnim brodarskim kompanijama za koje je tvrdio da su nepravedno podigle cijene od pandemije Covid-19.

Međutim, njegov govor je usledio nekoliko sati nakon što je Biro za statistiku rada objavio sumorni izveštaj koji pokazuje da su potrošačke cijene porasle za 8,6% u maju u odnosu na 12 mjeseci ranije, što je najveća stopa inflacije od 1981. Cijene hrane i benzina porasle su za znatno više od 8,6%. sa povećanjem gasa za skoro 50% u odnosu na prošlu godinu i dostizanjem rekordnih nivoa u junu.

Bajden je posebno pokušao da okrivi Putina za ove troškove.
Današnji izveštaj o inflaciji potvrđuje ono što Amerikanci već znaju. Putinovo povećanje cijena snažno pogađa Ameriku“, izjavio je on. Insistirajući da je američko tržište rada „najjače od Drugog svijetskog rata“, Bajden je ponovio „nikada nismo vidjeli ništa poput Putinovog poreza na hranu i gas“.

Uprkos Bajdenovim tvrdnjama, stopa inflacije u SAD je naglo porasla otkako je Bajden preuzeo dužnost prošlog januara, sa prosečnih 1,4% u decembru 2020. na 7% u decembru 2021, dva mjeseca pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Cijene gasa su takođe porasle sa prosečnih 2,28 dolara po galonu u decembru 2020. na 3,40 dolara godinu dana kasnije.

Bajdenovi konzervativni kritičari krivili su agresivnu potrošnju njegove administracije za povećanje inflacije, a njegovu politiku protiv fosilnih goriva – uključujući zabranu zakupa novih bušotina i zatvaranje naftovoda Kanada-SAD Keistone KSL tokom njegove prve sedmice na funkciji – za povećanje troškova goriva . Bajden je takođe uveo embargo na uvoz ruske nafte i gasa, koji je činio mali udeo u uvozu SAD.

Oko 71% Amerikanaca se ne slaže sa Bajdenovim načinom na koji se bavi inflacijom, prema anketi ABC Nevs objavljenoj prošlog vikenda. Pored toga, anketa je pokazala da su inflacija i ekonomija najviše rangirani među pitanjima koje glasači smatraju „izuzetno važnim“, i da je inflacija „najvažnije pitanje“ za više birača nego bilo koje drugo pitanje.

Bajden je u petak rekao da će napori njegove administracije da snizi cijene lekova na recept i troškove interneta velike brzine uštedeti radnim porodicama nešto novca, iako je predsjednik priznao da ove uštede neće nadoknaditi povećane troškove goriva.

izvor RT