Tijelo izraelskog tinejdžera, koje su uzeli palestinski ekstremisti je vraćeno

Tijelo izraelskog tinejdžera, koje su uzeli palestinski ekstremisti je vraćeno

Tijelo izraelskog tinejdžera koje su palestinski militanti odnijeli iz bolnice na Zapadnoj obali vraćeno je njegovoj porodici u četvrtak, saopštila je izraelska vojska.

Rođaci Tirana Feroa (17) rekli su da su palestinski militanti u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali ušli u bolnicu u kojoj je Fero tražio liječenje nakon saobraćajne nesreće. Još živog su ga, prema rečima njegovog oca, isključili sa bolničke opreme i uklonili ga iz bolnice. Izraelska vojska je saopštila da je Fero već bio mrtav kada je uhvaćen i da su okolnosti smrti tinejdžera ostale pod istragom.

Incident je pretio da podstakne već ključale tenzije između Izraela i Palestinaca, ali se činilo da je povratak tela to smirio za sada.

Fero je bio iz izraelske arapske manjine Druzi, čiji pripadnici služe u izraelskim bezbednosnim snagama i takođe imaju veze sa Palestincima.

Izraelski vojni zvaničnik rekao je da je povratak tela obavljen preko Palestinske uprave, koja ima ograničenu autonomiju u oblastima Zapadne obale, i da nisu vođeni nikakvi pregovori sa naoružanim ljudima koji su držali telo. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman u skladu sa propisima.

Akram Radžub, palestinski guverner Dženina, rekao je izraelskom javnom radiju Kan da je kidnapovanje Ferovog tela bila „velika greška“ i da su palestinski zvaničnici uložili velike napore da obezbede njegovo oslobađanje. Izrazio je saučešće Ferovoj porodici i zajednici Druza.

Nije odmah jasno šta je podstaklo kidnapovanje. Palestinski militanti su u prošlosti vršili otmice kako bi tražili ustupke od Izraela, ali Dženinski militanti nisu izdali javno saopštenje o tom činu.

Izraelski ministar odbrane Beni Gantc zahvalio je palestinskim zvaničnicima „koji su neumorno radili“ na povratku Ferovog tela.

„Ovo je osnovna, humanitarna mera preduzeta nakon užasnog incidenta“, rekao je on.

Incident je razbesneo zajednicu Druza, koja je zahtevala da se telo vrati.

Policija je u četvrtak saopštila da istražuje incident u kojem su tri palestinska radnika navodno napali stanovnici pretežno druzskog sela Jarka u Galileji. Policija je saopštila da su policajci locirali Palestince nakon što su bili povređeni, kidnapovani i vezani.

Policija nije saopštila da li je incident povezan sa otmicom Ferovog tela.

Više od 130 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, čime je 2022. godina najsmrtonosnija od 2006.

Borbe su se pojačale otkako je u nizu palestinskih napada u proleće poginulo 19 ljudi u Izraelu.

Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali mladići koji su bacali kamenje koji su protestovali zbog upada i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe su takođe ubijeni.

Još osam Izraelaca je ubijeno u novom talasu palestinskih napada poslednjih nedelja. U sredu je u dve eksplozije na dve autobuske stanice u Jerusalimu ubijen tinejdžer i ranjeno najmanje 18 ljudi.