Rusija oduzela medijsku licencu vrhunskog nezavisnog lista

Rusija oduzela medijsku licencu vrhunskog nezavisnog lista

Sud u Moskvi u ponedeljak je potvrdio zahtev ruskih vlasti za oduzimanje licence jednom vrhunskom nezavisnom listu koji je godinama kritikovao Kremlj, što je poslednji potez u višemjesečnom obračunu sa nezavisnim medijima i opozicijom. aktivisti i grupe za ljudska prava.

Presuda protiv Nove gazete, najpoznatijeg nezavisnog ruskog lista, dolazi usred teške vojne kampanje Rusije u Ukrajini i napora Kremlja da ućutka kritičare onoga što naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Dmitrij Muratov, glavni urednik lista dobitnik Nobelove nagrade za mir, nazvao je presudu od ponedeljka „političkom“ i „nema ni najmanjeg pravnog osnova“ i obećao je da će je osporiti.

Roskomnadzor, ruski regulator za medije i internet, podneo je zahtev sudu da oduzme licencu Novoj gazeti, optužujući je da nije na vreme dostavila povelju redakcije vlastima.

Novaja gazeta je 28. marta objavila da obustavlja operacije na ono što je pod navodnicima navela kao „specijalna operacija“ u Ukrajini, termin za koji ruske vlasti insistiraju da mediji moraju da koriste za vojnu akciju u Ukrajini.

Njen tim je, međutim, pokrenuo novi projekat, Novaja Gazeta Evropa, iz inostranstva, kritikujući operaciju u bivšem sovjetskom susedu Rusije.

Nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, ruski parlament pod kontrolom Kremlja odobrio je zakon koji zabranjuje navodno omalovažavanje ruske vojske ili širenje „lažnih informacija“ o vojnoj operaciji zemlje u Ukrajini.

Zbog toga je zabranjeno desetine nezavisnih ruskih medija, dok su drugi najavili zaustavljanje svakog izveštavanja u vezi sa Ukrajinom.