Rusija: Bivši reporter osuđen na 22 godine zatvora pod optužbom za izdaju

Rusija: Bivši reporter osuđen na 22 godine zatvora pod optužbom za izdaju

Sud u Moskvi je u ponedeljak proglasio bivšeg novinara krivim za izdaju i osudio ga na 22 godine zatvora maksimalne bezbjednosti, čime je okončano suđenje koje se smatra politički motivisanim.

Kazna izrečena Ivanu Safronovu je među najstrožim potezima protiv ruskih nezavisnih novinara i kritičara Kremlja, koji su se poslednjih godina suočavali sa sve većim pritiskom. Safronov je deceniju radio kao izveštač za odbranu i svemir u listu Komersant, pre nego što je postao savjetnik šefa ruske svemirske korporacije Roskosmos.

Safronov je optužen da je prosledio vojne tajne češkoj obaveštajnoj službi, a podatke o ruskoj vojsci jednom njemačkom državljaninu. Bivši novinar je insistirao na svojoj nevinosti i tvrdio da je sve informacije prikupljao iz otvorenih izvora tokom svog rada i da nije učinio ništa protivzakonito.

Mnogi ruski novinari i aktivisti za ljudska prava su se zalagali za oslobađanje Safronova, tvrdeći da su vlasti možda htele da se osvjete za njegovo izveštavanje koje je razotkrilo ruske vojne incidente i sumnjive poslove sa oružjem.

Nekoliko sati prije nego što je presudu objavio Gradski sud u Moskvi, 15 nezavisnih ruskih medija objavilo je zajedničko saopštenje u kojem zahtevaju oslobađanje Safronova. „Očigledno nam je da razlog za progon Ivana Safronova nije ‘izdaja’, koja nije dokazana… već njegov novinarski rad i priče koje je objavljivao ne obazirući se na to šta misle Ministarstvo odbrane ili ruske vlasti. “, navodi se u saopštenju.

Evropska unija je u ponedeljak takođe pozvala ruske vlasti da odbace sve optužbe protiv Safronova i da ga „puste bez ikakvih uslova“, osuđujući „sistematsku represiju režima protiv nezavisnog novinarstva“.

Safronov je u pritvoru od hapšenja u Moskvi u julu 2020.

Aktivistima za ljudska prava, novinarima, naučnicima i korporativnim zvaničnicima koji su se poslednjih godina suočili sa optužbama za izdaju u Rusiji bilo je teško da se brane zbog tajnosti oko njihovih slučajeva i nedostatka javnog pristupa informacijama.

Safronovov otac je takođe radio za Komersant, pokrivajući vojna pitanja nakon povlačenja iz oružanih snaga. 2007. godine preminuo je nakon pada sa prozora svoje stambene zgrade u Moskvi.

Istražitelji su zaključili da se ubio, ali su neki ruski mediji doveli u pitanje zvaničnu verziju, ukazujući na njegovu nameru da objavi osetljiv izveštaj o tajnim isporukama oružja Iranu i Siriji.