Šolc kaže da Iran može da očekuje dodatne sankcije EU

Šolc kaže da Iran može da očekuje dodatne sankcije EU

Njemački kancelar Olaf Šolc oštro je kritikovao iransku vladu u subotu zbog njenog krvavog gušenja protesta u zemlji, rekao je da Nemačka stoji „rame uz rame sa iranskim narodom“.

Šolc je rekao da tekući protesti izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral više nisu „samo pitanje kodeksa oblačenja“, već su prerasli u borbu za slobodu i pravdu.

Protesti su prerasli u jedan od najvećih izazova za iransku teokratiju od haotičnih meseci nakon Islamske revolucije 1979.

„Jedva da možemo da zamislimo koliko je to hrabrosti“, rekao je Šolc u svom nedeljnom video obraćanju. „Više od 300 ubijenih, desetine smrtnih kazni i više od 14.000 uhapšenih. Dosad. Oni koji demonstriraju protiv ugnjetavanja u Iranu rizikuju svoje živote, a često i živote svojih najmilijih – i suočavaju se sa mogućnošću mučenja i decenija zatvora.

Stotine hiljada ljudi u Nemačkoj sa iranskim korenima strahuju za svoje rođake i „zaprepašćeni su i zgroženi onim što režim Mula radi demonstrantima“, nastavila je kancelarka. „Jasno je da je iranska vlada jedina odgovorna za ovu bujicu nasilja.

Šolc je rekao da će Iran dobiti dodatne sankcije zbog svog brutalnog obračuna i odluke da pošalje stotine dronova Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini. Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovoriti o dodatnim sankcijama kada se sastanu u ponedeljak.

Nemački ministar spoljnih poslova u petak je odbacio pritužbu njenog iranskog kolege da zauzima „intervencionistički“ stav povodom protesta u Iranu i odbacila njegovo obećanje o „čvrstom“ odgovoru.

Ranije ovog meseca, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je svoju nemačku koleginicu Analenu Berbok da ona zauzima „intervencionistički“ stav povodom protesta u Iranu. Berbokova je održala govor u nemačkom parlamentu u kojem je rekla da Berlin neće odustati od daljih sankcija Teheranu zbog gušenja protesta.

Odgovarajući na Amirabdollahianovu pretnju o posledicama po nemačku poziciju, Šolc je rekao: „Kakvu vladu činite ako pucate na sopstvene građane? Oni koji se ponašaju na takav način moraju očekivati da ćemo se povući.”