Južna Afrika u krizi sa električnom energijom, nestanci struje širom zemlje

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa imao je hitan sastanak sa svojim kabinetom u srijedu da bi razgovarali o krizi električne energije u zemlji, koja je dovela do neviđenog nivoa nestanka struje u najrazvijenijoj ekonomiji Afrike.

Problematična državna elektroprivreda Eskom, koja proizvodi oko 95% električne energije u zemlji, sprovodi planirane, stalne isključenje struje u pokušaju da uštedi električnu energiju, a istovremeno se bori da svoje stare i loše održavane elektrane na ugalj održi u funkciji.

Ramafosa se vratio kući da predsedava sastankom sa svojim ministrima nakon što je prisustvovao sahrani kraljice Elizabete Druge u Londonu. On je otkazao svoj put u Njujork da prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Eskom je počeo da sprovodi isključenje struje u fazi 6, nivo koji znači da preduzeća i kuće ostaju bez struje više od 10 sati dnevno. Kompanija je od tada smanjila nivo na fazu 5, koja zahteva da Južnoafrikanci ostanu bez struje do osam sati dnevno.

Nestanci struje takođe utiču na druge vladine službe, uključujući snabdevanje vodom u nekim oblastima, jer pumpe na električni pogon prestaju da rade.

S obzirom da se privreda Južne Afrike već bori da se oporavi od pandemije COVID-19, ekonomisti su dali oštra upozorenja o efektima nestanka struje. Nestanci struje, koje Eskom naziva smanjenjem opterećenja, počeli su ranije ove godine u manje drastičnom stepenu i bili su ključni doprinos smanjenju ekonomije za 0,7% u drugom kvartalu, prema zvaničnoj južnoafričkoj statističkoj agenciji StatsSA .

Eskom ponekad daje samo nekoliko sati obaveštenja o nestanku struje.

„Veoma je teško razumeti šta će se sledeće desiti“, kaže Jannie Rossouv, ekonomista sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu. „Da li će se faze smanjenja opterećenja vremenom smanjivati, da li ćemo se vratiti na Fazu 6, ili bismo čak mogli da pređemo na Fazu 6 u narednim mesecima?“

„Zaista je nemoguće da javnost i preduzeća u Južnoj Africi planiraju ako Eskom ne može da planira svoje kapacitete“, rekao je Rossouv.

Skoro svaki ekonomski sektor je povređen, a najveće telekomunikacione kompanije u Južnoj Africi ove nedelje su upozorile da bi kontinuirani nestanci struje mogli da utiču na njihove usluge.

Šef MTN-a u Južnoj Africi za tehnologiju i informacije, Michele Gamberini, rekao je da trenutno koristi nadograđene rezervne baterije kako bi održao rad svojih tornjeva za mobilne telefone, ali da bi produženi nestanci struje mogli dovesti do gubitka usluga.

„Uprkos tome što smo postavili hiljade baterija na našim lokacijama širom zemlje, efikasnost tih baterija se značajno smanjuje kada prođemo fazu 4 rasterećenja“, rekao je Gamberini.

Kompanija je takođe postavila više od 2.000 dizel generatora na svoje lokacije kako bi se suprotstavila produženim nestancima struje, navodi se u saopštenju.

Eskom je u trci sa vremenom da nabavi dodatne kapacitete iz obnovljivih izvora energije poput vetra i sunca preko nezavisnih proizvođača energije. Najavila je program hitne nabavke najmanje 1.000 megavata električne energije iz privatnog sektora kako bi se olakšao teret nestanka struje.

Ramafosa se suočava sa pritiskom opozicionih partija koje su ga pozvale da otpusti ministre odgovorne za državna preduzeća i energetski sektor. Njegova vlada se branila rekavši da je preuzela nefunkcionalni Eskom, koji je bio u središtu navoda o masovnoj korupciji u vladi pod bivšim predsednikom Džejkobom Zumom.

„Zaista žalimo zbog načina na koji naše snabdevanje energijom koja dolazi iz Eskom-a uznemirava i naša domaćinstva i privredu“, rekao je ministar javnih preduzeća Pravin Gordhan na kanalu vesti Nevzroom Afrika. „Ali ovo je Eskom koji smo nasledili, ovo je Eskom koji veoma teško pokušavamo da popravimo.

Već postoje potezi Ramafozinih rivala da ga svrgnu sa mesta lidera vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa na izbornoj konferenciji stranke u decembru.