NASA pokušava da napaja raketu na Mesecu u testu, ali se ponovo javlja curenje

NASA pokušava da napaja raketu na Mesecu u testu, ali se ponovo javlja curenje

NASA-ina raketa za novi mjesec izazvala je još jedno curenje goriva u srijedu dok su inženjeri testirali vodovod prije pokušaja lansiranja već sledeće nedjelje.

Jednodnevni demo tek je počeo kada je opasno vodonično gorivo počelo da izlazi na istom mestu iu isto vreme kao i ranije, uprkos novim zaptivkama i drugim popravkama. Inženjeri su zaustavili protok i zagrejali vodove u nadi da će začepiti curenje i nastavili sa testom. Ali curenje se nastavilo.

Rezultati od srede će odrediti da li je raketa od 322 stope (98 metara) spremna za svoj prvi probni let, misiju u lunarnoj orbiti sa lutkama umesto astronauta.

Curenje vodonika pokvarilo je prva dva pokušaja lansiranja, kao i ranije testove odbrojavanja. Toliko je vodonika pobeglo tokom odbrojavanja ranije ovog meseca da je premašio NASA-inu granicu za više nego dvostruko. Curenje u sredu se približilo granici, ali je tim za lansiranje uspeo da smanji curenje na prihvatljiv nivo dok se test nastavljao.

Nakon prethodnog odlaganja, NASA je zamenila dva pečata. Jedan je imao sićušno udubljenje; merio je samo stotinu inča.

„Sada to ne zvuči mnogo, ali opet imamo posla sa vodonikom“, rekao je najmanji element u periodičnoj tabeli, rekao je menadžer misije Majk Sarafin.

Cilj u sredu: pumpanje skoro milion galona (4 miliona litara) u raketu, uz minimalno curenje. To bi stavilo NASA-u na kurs za mogući pokušaj lansiranja u utorak, pod uslovom da svemirske snage SAD produže sertifikaciju baterija na brodu koje su deo sistema bezbednosti letenja.

Osim što je zamenila zaptivke, NASA je izmenila proces punjenja goriva, sporije se upuštajući u punjenje superhladnog tečnog vodonika i kiseonika. Nakon što se u sredu pojavilo curenje, tim za lansiranje se kretao još sporije kako bi podvrgao vodovod još manjem stresu.

Kada bude lansirana, kapsula posade na vrhu rakete biće prva koja će orbitira oko Meseca u poslednjih 50 godina. Misija vredna 4,1 milijardu dolara trebalo bi da traje više od pet nedelja, završavajući se padom u Pacifiku. Astronauti bi se popeli na drugi probni let, jureći oko Meseca 2024. U trećoj misiji, ciljanoj za 2025. godinu, par astronauta bi zapravo sleteo na Mesec.

NASA-ina raketa Space Launch Sistem je moćnija od rakete Saturn V koja je poslala Apolo astronaute na Mesec tokom kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih. Motori i pojačivači su prenošeni sa sada penzionisanih spejs šatlova. Baš kao i sada, NASA se borila sa neuhvatljivim curenjem vodonika tokom ere šatla, posebno tokom ranih 1990-ih.