Izraelsko postupanje u vezi sa smrću novinara ljuti medije

Izraelsko postupanje u vezi sa smrću novinara ljuti medije

Odluka Izraela da skine sa sebe odgovornost za ubistvo veterana Al-Jazeere novinara izazvala je kritike međunarodnih medija u četvrtak, označavajući dalje pogoršanje odnosa između vojske i novinara koji su pratili sukob.

Udruženje stranih novinara saopštilo je da zaključci dugo očekivane vojne istrage o ubistvu „pokreću velika pitanja o akcijama vojske tog dana i ozbiljne sumnje u njenu naglašenu posvećenost zaštiti novinara u budućnosti“.

Udruženje predstavlja međunarodne medije koji pokrivaju Izrael i palestinske teritorije, uključujući Asošiejted pres. AP takođe sedi u odboru grupe.

Širin Abu Akleh, palestinsko-američka dopisnica iz etera, upucana je u glavu dok je pokrivala izraelsku raciju na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja.

Izrael je u ponedeljak saopštio da postoji „velika verovatnoća“ da ju je izraelski vojnik upucao, ali je pucnjavu prikazao kao grešku tokom dugotrajne vatrene borbe sa palestinskim militantima.

Vojska je saopštila da neće biti pokrenuta krivična istraga, što znači da ni vojnik ni komandanti neće biti kažnjeni. Izraelski premijer Jair Lapid kasnije je odbio pozive SAD da Izrael preispita svoju kontroverznu politiku otvorene vatre.

Nekoliko nezavisnih istraga, uključujući onu koju je sproveo AP u maju, zaključilo je da je Abu Akleha verovatno upucao izraelski vojnik i doveli su u sumnju vojnu verziju događaja.

Video snimak pokazuje Abu Akleha i druge novinare, koji su svi nosili šlemove i prsluke koji ih jasno identifikuju kao medije, kako polako hodaju ulicom, u vidokrugu vojnog konvoja, tokom nekoliko tihih minuta pre nego što su odjeknuli pucnji.

Vojska nije pružila dokaze da su palestinski naoružani napadači pucali na novinare ili da su militanti bili u blizini kada je ona ubijena.

Na brifingu sa novinarima u ponedeljak koji je povrijemeno postajao vruć, visoki vojni zvaničnik rekao je da je vojnik, koji je bio u oklopnom vozilu i pucao kroz teleskopski nišan, imao ograničenu vidljivost i pogrešno identifikovao Abu Akleha. Prema istrazi AP-a, oklopno vozilo se nalazilo na oko 200 metara (jardi) od Abu Akleha.

„Prema rečima visokog zvaničnika, vojnik je imao ograničenu vidljivost, ali je otvorio vatru direktno na jasno identifikovane novinare bez ijednog metka upozorenja“, navodi se u saopštenju udruženja za štampu. „Ako je ovo normalna operativna procedura, kako vojska može da ispuni svoje obećanje da će štititi novinare i poštovati slobodu štampe?

Udruženje je pozvalo Izrael da objavi pune rezultate svoje istrage i da objavi „konkretne korake koje preduzima kako bi osigurao da svi njegovi vojnici budu upoznati sa prisustvom novinara na terenu i da ne otvaraju vatru na njih“.

Komitet za zaštitu novinara, koji se zalaže za slobodu štampe širom sveta, takođe je okrivio izraelsko saopštenje, rekavši da ono „ne pruža odgovore — ni u kakvoj meri transparentnosti ili odgovornosti — koje njena porodica i kolege zaslužuju“.

Vojska nije odmah odgovorila na zahtev za komentar izjave Asocijacije stranih novinara. Više puta je ponavljala da nije ciljala na Abu Akleha i da je posvećena slobodi štampe.

Pucnjava je dodatno zaoštrila ionako napete odnose između vojske i novinara koji pokrivaju surovu stvarnost izraelske 55-godišnje okupacije zemalja koje Palestinci žele za buduću državu.

Nekoliko palestinskih novinara je ranjeno u izraelskoj vatri tokom godina dok su izveštavali o sukobu. Dva palestinska novinara su upucana i ubijena dok su snimali nasilne proteste duž granice Gaze 2018. Snimatelj Rojtersa ubijen je od izraelske granate u Gazi 2008. godine.

U novembru 2018, kamerman AP-a Rashed Rašid je pokrivao protest u blizini granice Gaze kada je pogođen u levi skočni zglob, očigledno izraelskom vatrom. Vojska nikada nije priznala pucnjavu.

Prošle godine su izraelski vojnici držali fotografa AP-a Majdija Mohameda protiv njegove volje tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali, na opasnoj lokaciji gde su palestinski demonstranti gađali kamenjem, a trupe ispaljivale suzavac i gumene metke.

Kao odgovor na kritičko izveštavanje, Izrael i pristalice njegove politike često optužuju medije za pristrasnost. U međuvremenu, poznato je da vojska širi pogrešne informacije kako bi unapredila svoje ciljeve.

Neposredno nakon Abu Aklehove smrti, izraelski zvaničnici su poslali video-snimke palestinskih militanata koji pucaju u uličici, sugerišući da su je možda ubili. Zvaničnici su se povukli nekoliko sati kasnije kada je otkriveno da su militanti bili stotinama metara dalje bez vidne linije do njenog položaja, nešto što bi trupe znale u realnom vremenu.

Tokom prošlogodišnjeg rata u Gazi, vojska je optužena za kruženje obmanjujućih izveštaja među novinarima koji sugerišu da je u toku kopnena invazija u pokušaju da se militanti Hamasa namame u zamku. Nekim novinarima je direktno rečeno da je počela invazija. Vojska je za incident okrivila „unutrašnju pogrešnu komunikaciju“.

Sledećeg dana, izraelski vazdušni napad srušio je višespratnicu u kojoj su se nalazile kancelarije AP-a i Al-Džazire nakon što su oni unutra upozoreni da se evakuišu. Vojska je tvrdila da se u zgradi nalazila militantna infrastruktura Hamasa, ali nije pružila dokaze o tome.

AP nije znao za prisustvo Hamasa u zgradi i rekao je da je napad bio „šokantan i užasan“. Novinari AP-a nastavili su da izveštavaju iz Gaze tokom 11-dnevnog sukoba, a agencija je ponovo otvorila stalnu kancelariju u Gazi ranije ove godine.

Militantni vladari Hamasa u Gazi takođe su se suočili sa kritikama medija. Nakon nedavne runde teških borbi između Izraela i Islamskog džihada, još jedne palestinske militantne grupe, Hamas je izdao smernice lokalnim novinarima upozoravajući ih da ne izvještavaju o kritičkom događaju. Smernice su zvanično povučene nakon žalbe FPA. Zvaničnici Hamasa kažu da je smernice sastavio niži radnik bez ovlašćenja.