Hakeri provaljuju iransku agenciju za atomsku energiju

Hakeri provaljuju iransku agenciju za atomsku energiju

DUBAI, Ujedinjeni Arapski Emirati – Iranska agencija za atomsku energiju navela je u nedelju da su hakeri koji su delovali u ime neidentifikovane strane zemlje provalili u mrežu podružnice i imali slobodan pristup njenom sistemu e-pošte, preneo je Asošijeted pres.

Anonimna hakerska grupa preuzela je odgovornost za napad na iransku Organizaciju za atomsku energiju, zahtevajući od Teherana da oslobodi političke zatvorenike uhapšene na nedavnim protestima širom zemlje. Grupa je saopštila da je procurila 50 gigabajta internih mejlova, ugovora i planova izgradnje u vezi sa iranskom nuklearnom elektranom u Bušeru koju podržava Rusija. Nije jasno da li je probijeni sistem sadržao poverljivi materijal.

Hak dolazi u trenutku kada se Iran i dalje suočava sa nemirima širom zemlje koji su prvi izazvani smrću Mahse Amini, 22-godišnje žene u policijskom pritvoru 16. septembra, jer se navodno nije pridržavala strogog islamskog kodeksa oblačenja u zemlji. U nedelju je vodeće iransko udruženje nastavnika izvestilo da su sedeći protesti otkazali nastavu u više škola širom zemlje u znak protesta zbog vladinog gušenja demonstranata.

Protesti su se prvo fokusirali na iranski hidžab ili maramu za žene, ali su ubrzo prerasli u jedan od najozbiljnijih izazova vladajućim sveštenicima u zemlji. Demonstranti su se sukobili sa policijom i čak su pozvali na propast same Islamske Republike. Snage bezbednosti ispalile su bojevu municiju i suzavac kako bi rasterale demonstracije, ubivši preko 200 ljudi, prema procenama grupa za ljudska prava.

Iranska civilna nuklearna jedinica saopštila je da su hakeri provalili sistem e-pošte koji koristi kompanija koja vodi jedinu nuklearnu elektranu u toj zemlji u južnom lučkom gradu Bušeru. Agencija je za napad okrivila „stranu državu“, bez detaljnijeg objašnjenja. Iran je ranije optužio Sjedinjene Države i Izrael za sajber napade koji su narušili infrastrukturu zemlje.

„Ovi nezakoniti napori su učinjeni iz očaja radi privlačenja pažnje javnosti“, saopštila je organizacija.

Anonimna hakerska grupa, koja sebe naziva „Black Revard“, objavila je nešto što je izgledalo kao slike ugovora, planova i opreme u fabrici u Bušeru, koja je izašla na internet pre više od decenije uz pomoć Rusije.

„Za razliku od zapadnjaka, mi ne flertujemo sa kriminalnim mulama“, napisala je grupa, najavljujući hak na svom Telegram kanalu.

U međuvremenu, Koordinacioni savet sindikata nastavnika, vodeće iransko udruženje nastavnika koje je bilo glasno u protestima, izvestilo je da su škole, uglavnom u iranskim kurdskim provincijama, poslušale njegov poziv da bojkotuju nastavu u nedelju u znak protesta zbog smrti i zatvaranja učenika u prošlosti mesec nemira. Vlasti nisu odmah priznale štrajkove.

Sindikat je podelio fotografije nastavnika koji drže protestne table na kojima piše „Žena, život, sloboda“ i druge slogane umesto da predaju u školama u kurdskim gradovima Sanandaj, Marivan, Kermanšah i Saćez, kao i u zapadnom Azerbejdžanu i planinskim provincijama Hamadan. .

„Škole su postale barake, a suzavac je bačen u lica učenika osnovnih škola“, napisao je jedan nastavnik u pismu koje je podelio sindikat. „Istorija će zabeležiti ime ove hrabre generacije.