80 zemalja potpisalo je deklaraciju o neupotrebi eksplozivne municije u gradovima

80 zemalja potpisalo je deklaraciju o neupotrebi eksplozivne municije u gradovima

Deklaraciji o zaštiti civila od upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim mestima u petak se pridružilo ukupno 80 država, uključujući tri stalne članice Savjeta bezbednosti UN – SAD, Veliku Britaniju i Francusku.

Ovo je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Irske, koje je bilo posrijednik u zaključivanju dokumenta, prenosi „Evropska istina“.

Deklaracija, između ostalog, obavezuje potpisnike da obezbjede da njihove oružane snage ograniče ili se uzdrže od „upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim mestima kada se može očekivati da njihova upotreba može da nanese štetu civilnom stanovništvu ili civilnim objektima“.

Deklaraciju su inicirali bivši ambasador Irske pri UN u Ženevi Majkl Gafi i sadašnji zamenik ambasadora Džejmi Volš. Njena koordinacija je trajala tri godine uz učešće UN, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i predstavnika nevladinih organizacija.

Iako je prvi put zamišljen na pozadini građanskog rata u Siriji i drugih sukoba na Bliskom istoku – u Pojasu Gaze, Jemenu i drugim zemljama, postao je još aktuelniji u vezi sa ratom u Ukrajini.

Prema podacima britanske nevladine organizacije Action on Armed Violence, 91 odsto ubijenih i povređenih od eksplozivnih naprava u gradovima tokom protekle decenije bili su civili. Štaviše, ovaj pokazatelj je porastao na 98%, ako se uzme u obzir granatiranje ukrajinske civilne infrastrukture od strane Rusije.

Dokument je konačno odobren 17. juna 2022. godine na sastanku UN u Ženevi. Među njenim potpisnicima su tri stalne članice SB UN (SAD, Francuska i Britanija), 23 od 30 članica NATO-a, kao i Brazil, Japan i Palestina.

Istovremeno, deklaraciju nisu potpisale Rusija, Sirija, Izrael i Saudijska Arabija, kao ni Ukrajina.