Direktor  Australian Opena razgovarao o šansama za ulazak Đokovića

Direktor Australian Opena razgovarao o šansama za ulazak Đokovića

Australijan open bi pozdravio učešće devetostrukog šampiona Novaka Đokovića sledeće godine, ali ne može da lobira kod vlade da dozvoli Srbinu da uđe u zemlju, rekao je direktor turnira Kreg Tajli.

Đoković je bio sprečen da se pojavi na ovogodišnjem grend slemu nakon što je deportovan iz Australije u neprijatnom sporu oko njegovog statusa vakcinacije.

Đoković, koji nije vakcinisan protiv Covid-19, stigao je sa medicinskim izuzećem da se takmiči u Melburnu, da bi ga granični zvaničnici pritvorili pre nego što je na kraju izgubio pravnu bitku za ostanak u zemlji nakon intervencije ministra za imigraciju Aleksa Hoka.

Đokovićeva deportacija značila je automatsku trogodišnju zabranu ponovnog ulaska, iako zvaničnici mogu intervenisati i odobriti izuzeće, ako smatraju potrebnim.

Šef Australijan opena Kreg Tajli, koji je i šef Tenis Australije, rekao je novinarima u sredu da će Đoković biti dočekan raširenih ruku u januaru – ali da je njegov ulazak u zemlju stvar koju treba da reše igrač i australijska vlada.

„To nije stvar za koju možemo da lobiramo. To je stvar koja definitivno ostaje između njih dvoje”, rekao je Tili, prenosi AP.

A onda bismo mu, u zavisnosti od ishoda, poželeli dobrodošlicu na Australijan open.

Australija je ublažila pravila ulaska u julu i više ne zahteva od stranih posetilaca da daju dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19, što znači da Đokovićevo odbijanje da dobije ubod ne bi bilo problem prema važećim propisima.

Tajli je rekao da je razgovarao sa Đokovićem na Lejver kupu u Londonu prošlog meseca i da 35-godišnjak nije imao zamerke uprkos njegovom tretmanu na početku godine.

„Rekao je da bi očigledno voleo da se vrati u Australiju, ali zna da će to biti konačna odluka za saveznu vladu i on to prihvata“, rekao je Tili.

„Ako primetite, on igra dosta tenisa na kraju godine u iščekivanju i nada se da će njegova prijava biti uspešna. Ali to je na njemu.”

Prema izveštajima, zvaničnici Australijan opena su angažovali spoljne stručnjake za imigraciju kako bi olakšali proces ulaska stranih igrača, iako to ne znači da mogu da utiču na bilo kakvu odluku vlade o Đokoviću.

Ranije ove nedelje, bivša ministarka unutrašnjih poslova Karen Endruz izjavila je da bi Australijanci dobili „šamar“ ako bi Đoković dobio dozvolu da se takmiči sledeće godine.

Izveštaji na drugim mijestima tvrde da bi nova vlada pod premijerom Entonijem Albanezeom mogla biti „simpatičnija“ prema Đokoviću i njegovim nadama da će mu zabrana viza biti poništena.

Pored toga što mu je uskraćena šansa da se takmiči na Australijan openu, Đoković je bio sprečen i na Ju-Es openu u avgustu zbog američkih pravila za prijavu nevakcinisanih nedržavljana.

Đoković je, međutim, bio slobodan da se takmiči na Otvorenom prvenstvu Francuske i Vimbldonu – pobedivši na poslednjem turniru i podigavši svoj broj grend slem titula na 21, samo jednu iza Rafaela Nadala na listi svih vremena.

Đoković je često izjavljivao da se ne kaje zbog svog stava o vakcini i da je spreman da propusti šansu da osvoji više titula, umesto da popusti i bude uboden.