Saudijska Arabija je otvorena za domaćine dvije F1 trke u bliskoj budućnosti

Saudijska Arabija je otvorena za domaćine dvije F1 trke u bliskoj budućnosti

Saudijska Arabija će biti otvorena za domaćine dve trke Formule jedan godišnje i to bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti, saopštili su u petak lokalni organizatori.

Nedeljna trka na uličnoj stazi Džeda Korniš biće treći gran pri održan u kraljevstvu, gde bi nova staza planirana za „grad zabave“ Kidija u blizini Rijada mogla da bude gotova do 2027.

„Ideja o održavanju dve trke u Saudijskoj Arabiji je izvodljiva“, rekao je izabranim novinarima predsednik Saudijske automobilske i motociklističke federacije princ Kalid bin Sultan al-Abdulah al-Fejsal.

„Imate tri trke u (Sjedinjenim) Državama jer je tržište tamo veliko i postoji potražnja. Dakle, potražnja postoji (u Saudijskoj Arabiji), ali odluka nije doneta. Postoji mnogo stvari koje treba da razmotrimo .

„Sport raste, potražnja raste, tako da me ne bi iznenadilo da Saudijska Arabija, u bliskoj budućnosti, bude domaćin dve trke. Ne bih se iznenadio“, dodao je on.

„Potražnja postoji i imamo dva prelepa objekta.

Princ je rekao da je Formula jedan najveći sportski događaj u Saudijskoj Arabiji i da je bilo značajnih ulaganja u stazu u Džedi, ali nije bilo razgovora sa nosiocima komercijalnih prava Liberti medija o organizovanju dve trke.

Saudijska Arabija će verovatno biti prva trka sledeće godine, umesto susednog Bahreina, zbog toga gde Ramazan pada u kalendaru.

Zemlja je debitovala u decembru 2021. u paru sa Abu Dabijem, pre nego što je prošle godine prešla na mesto u martu na uzastopnim vikendima sa Bahreinom.

„Ili će biti Saudijska Arabija ili Bahrein koji mogu da imaju trku pre Ramazana, a posle Ramazana vreme u aprilu i maju je vruće“, rekao je princ Kalid.

„Dakle, mart je poslednji put kada je vreme pogodno… inače će se pomeriti u oktobar ili posle kada vreme počne da se poboljšava u našim krajevima.