SAD su ispale sa Svjetskog prvenstva, izgubile od Holandije sa 3-1

SAD su ispale sa Svjetskog prvenstva, izgubile od Holandije sa 3-1

Memfis Depej i Dejli Blind postigli su gol u prvom poluvremenu, a Denzel Damfris je dodao kasni gol pošto je Holandija eliminisala Sjedinjene Američke Države sa Svjetskog prvenstva u subotu pobjedom od 3-1, čime su Holanđani plasirali u četvrtfinale .

Zamjena u drugom poluvremenu Hadži Rajt smanjio je zaostatak SAD na 2-1 u 76. minutu kada je centaršut Kristijana Pulišića pogodio njegovu zaostalu nogu i preko golmana Andrisa Noperta ubacio u mrežu. Ali Damfris, koji je asistirao kod prva dva gola, postigao je pogodak iz voleja u 81.

„Kada igrate sa toliko kvalitetnim timom i date im tri, četiri šanse, oni će dati tri ili četiri u gostima“, rekao je kapiten Sjedinjenih Država Tajler Adams. „Možemo pokazati da možemo da se družimo sa nekim od najboljih timova na svjetu, nekim od najboljih igrača na svetu, a to je veliki napredak za američki fudbal. Krećemo se u pravom smeru, sigurno, ali moramo da nastavimo da guramo, jer još nismo tamo. Ali mi smo blizu.”

Drugošampioni 1974, 1978. i 2010. godine, Oranje je produžilo svoj niz bez poraza na 19 utakmica i u petak će se suočiti sa Argentinom ili Australijom.

Bio je to razočaravajući kraj za obnovljeni američki tim koji se nadao da će proći u osminu finala prvi put od 2002. Koristeći drugi najmlađi tim na turniru, Amerikanci su postigli minimum da smatraju da je Svetsko prvenstvo uspeh, pobedivši Iran u finalu grupne faze za plasman u nokaut rundu.

Ali, baš kao 2010. protiv Gane i 2014. protiv Belgije, Sjedinjene Države su eliminisane u osmini finala. Amerikanci su bez pobede u 12 utakmica protiv evropskih protivnika na Svetskom prvenstvu od 2002. godine, izgubili su šest, a imaju 1-7 tokom nokaut runde turnira.

„Mislim da smo napravili određeni napredak“, rekao je selektor Sjedinjenih Država Greg Berhalter. „Kada ljudi pogledaju naš tim, vide jasan identitet. Vide momke koji izlaze i bore se jedni za druge. Oni vide talenat na terenu. Napredovali smo, ali ove noći nismo uspeli.“

Pulišić je, igrajući četiri dana nakon što se povredio tokom svog gola protiv Irana, imao priliku da dovede Sjedinjene Države u prednost u trećem minutu, ali je Nopert, koji je igrao u tek četvrtoj međunarodnoj utakmici, blokirao njegov udarac iz blizine. Pošto su Amerikanci tražili izjednačujući gol, Nopert je skočio da zaustavi napor Tima Vea od 25 jardi u 42.

Publika od 44.846 se vratila sa terena na renoviranom međunarodnom stadionu Kalifa, koji ima atletsku stazu i koji je bio prigušeniji od burnih gledalaca za meč protiv Irana.

Dok su Sjedinjene Države imale bolju igru na startu, Holanđani su napredovali nakon što su slomili američku štampu. Damfris je jednom dodao sa desnog boka kada je Depej ubacio neobeleženo u šesnaesterac. Njegov udarac desnom nogom sa 14 jardi je u 10. minutu savladao golmana Meta Tarnera na daljnu stativu za njegov 43. međunarodni gol, čime je postao jedini posed na drugom mestu na holandskoj listi strelaca u karijeri iza 50 Robina van Persija.

Gol je bio prvi koji su Sjedinjene Američke Države dozvolile u nizu na turniru. U 37 mečeva Svetskog prvenstva, Amerikanci nikada nisu pobedili u utakmici u kojoj su zaostajali.

Holandija je udvostručila prednost praktično u poslednjem udarcu prvog poluvremena, u prvom minutu nadoknade vremena. Posle brze serije razmena posle ubacivanja, Damfris je centrirao oko Tajlera Adamsa i pronašao Blinda širom otvorenog na belu. Blind je postigao tek svoj treći međunarodni gol — prvi u osam godina. Đo Rejna je u 54. nahranio otvorenog Vestona Mekenija, ali je ovaj preskočio prečku.

Rajt je ušao u 67. i postigao svoj drugi međunarodni gol, što je izazvalo nade u SAD. Ali, Tim Ream i Antonee Robinson su Damfrisa ostavili neobeleženog i koristio je levom nogom da udari Blindov centaršut.

„Samo gledam po toj svlačionici, tišina je zaglušujuća“, rekao je Tarner. „Svi želimo da stvorimo trenutke za ljude kod kuće da se zaljube u igru i večeras, nažalost, nije bila jedna od tih noći.

MLADI I NEMIRNI

Startna postava Sjedinjenih Država bila je najmlađa za nokaut meč na Svetskom prvenstvu sa 25 godina i 86 dana. Prethodni minimum je bio 27 godina, 19 dana za poraz u polufinalu 1930. od Argentine.

Holandija će sledeći meč igrati u petak na stadionu Lusail, mjestu ovogodišnjeg finala.

Amerikanci počinju ciklus 2026. utakmicom protiv Srbije 25. januara u Los Anđelesu, a tri dana kasnije u Karsonu, u Kaliforniji, igraju protiv Kolumbije. Igre se ne održavaju na datume FIFA, što znači da će se uglavnom koristiti igrači iz Major League Soccer.