Pešić okupio ekipu: Turnir u Parizu će biti najjači u istoriji, bićemo srećni sa bilo kojom medaljom

Pešić okupio ekipu: Turnir u Parizu će biti najjači u istoriji, bićemo srećni sa bilo kojom medaljom

Konferencija za medije povodom okupljanja naše košarkaške reprezentacije počela je minutom ćutanja povodom smrti legende naše košarke Dragana Kapičića.

Novinarima su se zatim obratili predsJednik KSS Predrag Danilović, selektor Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović.

„Konferencije počinjemo tužnom viješću, kao što znate. Što se tiče Olimpijskih igara, KSS predstavlja tri reprezentacije. Kao što sam i do sada govorio, uloga KSS u svemu tome jeste da sve te selekcije, da svi imaju odlične uslove. Svako treba da odradi svoj posao. Kada je to bilo, uvijek smo imali dobar rezultat. Želim im da budu zdravi. Odlični momci, svi znamo kakve kvalitete imaju. Ako Bog da, da se vratimo sa dobrim rezultatom“, rekao je Danilović na početku.

Izraze saučešća povodom smrti Dragana Kapičića uputio je i selektor Pešić.

„Malo nas je zatekla vijest da smo izgubili Kaponju. Ogromna tuga za nas koji smo ga lično poznavali. Ja lično, baš me je to potreslo. Sa druge strane, život ide dalje. Želim da čestitam odbojkaškoj reprezentaciji koja se plasirala na OI i da poželimo sreću fudbalerima na Evropskom prvenstvu. Što se nas tiče, mi zvanično počinjemo pripreme za OI iak već nedelju dana, doduše individualno smo aktivni. Što se tiča plana priprema, započinjemo od večeras“, rekao je on.

Riječ je zatim dobio i Bogdanović.

„Prije svega saučešće porodici Kapičić. Legenda naše košarke, vidite da nam je svima teško.Hvala i vama što ste došli u ovolikom broju da nas podržite pred OI, sami znate da je Olimpijada sam vrhunac sporta i drago mi je da i dalje imamo vašu podršku. Drago mi je da vas vidim u ovom broju, što se tiče saigrača i ekipe, spremni smo za rad, spremni smo za prvenstvo, pričam mentalno, nego fizički, to je Kari zadužen za to. Nadam se da će nas povrede zaobići i to je to što bih mogao da poželim“, rekao je Bogdan.

I odmah na početku – informacija o promijeni u sastavu tima.

“Što se tiče ekipe, umjesto Lučića koji se zahvalio na pozivu, mi smo pozvali Radanova koji je u našem programu tri godine. Sa 16 igrača počinjemo pripreme, pa ćemo da vidimo kako ide“, rekao je Pešić.

Nikola Jović je došao povređen na okupljanje.

“Nikola je u procesu rehabilitacije, terapije. Za sada je sve dobro. Nadamo se da će ovaj period od sedam dana da mu posluži da se priključi ekipi“, rekao je Pešić.

Ističe da će ovaj olimpijski turnir biće vjerovatno najjači u istoriji.

„Jer od svih 12 ekipa koje budu učestvovale, samo dvije i to Japan i Južni Sudan možda nemaju iskustvo i kvalitet. Ali, Bogdan zna, igrali smo protiv Sudana u Manili, da to nije bilo lako. Turnir je kratak, mnogo utakmica, svi su kandidati za medalje, u prvoj grupi su SAD, Kadana i Francuska, ostali su svi tu da se ušunjaju. Ono što vas uvijek zanima, mi bismo bili svi srećni, mada nisam sa ekipom o tome još razgovarao, sa bilo kojom medaljom. Hemija je najvažnija u procesu u kojem se nalazimo. Tačno je da imamo talenta i kvalitet, ali najvažniji proces u kojem se nalazimo je hemija. Moramo da napravimo hemiju koja će nas vući, da nam ništa nije teško, da nekad prevaziđemo neke stvari na terenu… To je sada prioritet, kao i naši zadaci, performans. Zato mora maksimalna koncentracija da bude na tome. Naš rezultat ne zavisi nikad samo od nas, ali mi možemo da budemo posvećeni, da radimo zadatke svakodnevno i pružamo sve ono što se od nas očekuje“ , kazao je Pešić i dodao:

„Naravno da sam srećan što pokušavamo da napravimo kontinuitet, zahvaljujući najviše kvalifikacijama i pripremnim utakmicama, tako smo uspeli da selektiramo i izaberemo oko 45 igrača, da vidimo koji su nam potencijali. Pokuševski zbog povreda ranije nije učestvovao, Plavšić je novo ime za sve nas, moramo da mu odamo priznanje za napredak koji je ostvario u poslednjih godinu dana. Drago mi je što su obojica u reprezentaciji. Pokušavamo da napravimo kontinuitet, jer će reprezentacija da postoji i posle Olimpijskih igara“.