Sijarto kritikuje dvostruke standarde EU: Mađarska će se fokusirati ka Zapadnom Balkanu tokom svog presjedavanja

Sijarto kritikuje dvostruke standarde EU: Mađarska će se fokusirati ka Zapadnom Balkanu tokom svog presjedavanja

Mađarska dvostruke standarde u prijemu Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana u EU smatra ismijavanjem politike proširenja. Budimpešta će se, pošto je postala predsedavajuća EU, fokusirati na evropske integracije balkanskih zemalja, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, pišu RIA novosti.

– Zemlje Zapadnog Balkana su u statusu kandidata u prosjeku 15 godina i dva mjeseca, jer neke zapadnoevropske zemlje, pozivajući se na takozvana dostignuća, stalno stvaraju prepreke za širenje. Sada ove zemlje u slučaju Ukrajine smatraju da su dostignuća manje važna. Smatramo da je sve ovo ismijavanje politike proširenja EU – rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu , koji prenosi TV kanal M1.

Ministar je dodao da će tokom mađarskog predsjedavanja EU, koje počinje 1. jula, „važan fokus biti na ubrzanju proširenja EU ka Zapadnom Balkanu”, a Budimpešta će nastojati da „dostignuća balkanskih zemalja budu procjenjena realno, pragmatično, a ne na ideološkim osnovama“.