Nejmar je izjednačio Peleov rekord svih vrijemena sa Brazilom na Svjetskom prvenstvu

Nejmar je izjednačio Peleov rekord svih vrijemena sa Brazilom na Svjetskom prvenstvu

Nejmar je  izjednačio sa Peleom kao najbolji strelac Brazila svih vrijemena sa 77 golova.

Brazilski napadač postigao je gol u prvom poluvremenu produžetaka četvrtfinalnog meča njegovog tima protiv Hrvatske.

Nejmar je pogodio udarcem desnom nogom nakon što je prošao kroz odbranu i driblingom pored golmana Hrvatske i postigao Peleov rekord. Ušao je na turnir dva gola manje od prekretnice, a postigao je 76. u osmini finala protiv Južne Koreje nakon što se vratio od povrede skočnog zgloba.

Pele je ostao u bolnici u Brazilu na lečenju respiratorne infekcije koju je pogoršao COVID-19. Najnoviji medicinski izveštaj kaže da je 82-godišnji Pele, koji je prošle godine imao operaciju uklanjanja tumora debelog creva, dobro.

30-godišnji Nejmar postigao je svojih 77 golova na 124 meča za Brazil. Pele je postigao golove u 92 nastupa za reprezentaciju između 1957. i 1971. godine.

Ronaldo, pobjednik Svjetskog prvenstva sa Brazilom 2002. godine, treći je na listi sa 62 gola u 98 mečeva.

Nejmar je prvi put igrao za Brazil kao 18-godišnjak 2010. Pokušava da osvoji svoju prvu veliku titulu sa reprezentacijom. Pele je osvojio tri svetska prvenstva, uključujući kao 17-godišnjak na turniru 1958. Takođe je pomogao Brazilu da osvoji Svetsko prvenstvo 1962. i 1970. godine.

Nejmar igra na svom trećem Svjetskom prvenstvu i jedini je drugi igrač Brazila osim Pelea i Ronalda koji je postigao gol na tri različita svetska prvenstva. Pomogao je Selesau da osvoji Kup konfederacija 2013. i svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju na Igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Nejmar je oštetio ligamente skočnog zgloba u prvoj pobedi Brazila protiv Srbije, a njegovo učešće u nastavku turnira je bilo pod znakom pitanja zbog povrede. Vratio se u startnu postavu nakon što je propustio dve utakmice u grupi, a odigrao je oko 80 minuta u pobedi Brazila nad Južnom Korejom od 4-1 u ponedeljak.

Ispao je sa Svjetskog prvenstva 2014. pošto je povredio leđa u četvrtfinalu protiv Kolumbije. Brazil je na kraju izgubio od Nemačke sa 7-1 u polufinalu.

Desni skočni zglob je već stvarao probleme Nejmaru u prošlosti, jer je bio među nizom povreda od Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. Još jedno uganuće desnog skočnog zgloba primoralo ga je da propusti Kup Amerike 2019, koji je Brazil osvojio.