FIFA se suočava sa pitanjima za ulogu supermodela prije ženskog SP-a

FIFA se suočava sa pitanjima za ulogu supermodela prije ženskog SP-a

Bivši vođa radne grupe za ženski fudbal opisao je izbor FIFA brazilskog supermodela Adrijane Lime za svog prvog globalnog ambasadora navijača pet meseci pre Svetskog prvenstva za žene kao „gluh na ton”.

FIFA je u ponedeljak objavila Limino imenovanje da „razvija, promoviše i učestvuje u nekoliko globalnih inicijativa“ pre nego što je bivša manekenka Viktorijine piste pomogla u uručenju nagrade navijača u Parizu na njenoj godišnjoj ceremoniji dodele nagrada.

„Ozbiljno, FIFA, da li je ovo ambasador angažovanja navijača koji nam je potreban dok se (Svetsko prvenstvo za žene) približava? napisala je Moja Dod, koja je bila deo kampanje za su-domaćinstvo za svoju rodnu Australiju i Novi Zeland, na svom Tviter nalogu.

Dod, bivša članica izvršnog komiteta FIFA i dugogodišnja zagovornica ženskog fudbala, koristila je hešteg „tonedeaf“ i postavila glamuroznu fotografiju sa profila Liminog Tviter naloga koji ima 2,4 miliona pratilaca.

Bivši reprezentativac Australije, Dod je takođe podsetio na nedavne spekulacije FIFA bi mogla da potpiše turistički odbor Saudijske Arabije kao zvanični sponzor jednomesečnog turnira koji počinje 20. jula.

„Iskreno zbunjen marketinškom strategijom. Prvo FIFA želi da pošalje LGBTK-prijateljsku publiku na ‘Visit Saudi'“, napisao je Dodd. „Sada cilja na koga tačno?“

Lima je fotografisana u ponedeljak u Parizu na gala događaju FIFA sa predsednikom Đanijem Infantinom i objavila na Tviteru da njena nova uloga „znači svet za mene“.

Takođe je objavila za svojih 15,4 miliona pratilaca na Instagramu: „Velika je čast biti deo FIFA porodice.

„Kao navijač, nadam se da ću na višem nivou povezati ovu porodicu sa životom ovog prelepog sporta: navijača! ona napisala.

FIFA u ponedeljak nije precizirala detalje o projektima koji uključuju Limu, niti da li će to uključivati najveći ženski turnir ikada koji sada ima 32 tima.

„Kada upoznate Adrijanu, odmah osetite njenu toplinu, ljubaznost i koliko je pristupačna i strastvena u našoj igri“, rekao je Infantino u ponedeljak u saopštenju FIFA.

„Ona živi i diše ‘futebol’ i zato može biti odlična veza između FIFA-e i navijača širom sveta“, rekao je on.

FIFA je navela da je Lima „supermodel, glumica i poslovna žena“, ali nije ponudila detalje o njenim vezama sa sportom, osim što je obožavatelj. Lima je izrazila saučešće nakon Peleove smrti u decembru.

Infantino i Dod su zajedno služili u FIFA-inom vladajućem komitetu više od godinu dana nakon što je on izabran 2016.

Bila je prva žena, 2013. godine, koja je predstavljala Azijsku fudbalsku konfederaciju u FIFA-i i stekla je reputaciju nezavisnog glasa tokom predsedavanja Sepa Blatera. Dod je izgubila svoju kandidaturu za reizbor četiri godine kasnije od protivnika iz Bangladeša.

Njena poslednja kritika FIFA-e usledila je nakon članka koji je napisala za australijske novine pre četiri nedelje. Ona je sugerisala da FIFA traži od LGBTK igrača i navijača da posete Saudijsku Arabiju „da ih pošalje u jurisdikciju gde se smatraju kriminalcima“.

Dod je tada takođe napisala da je „oduševljena napretkom koji je ženski fudbal postigao tamo (u Saudijskoj Arabiji) u poslednje vreme“.

Ugovor o sponzoru „Visit Saudi“ koji je na čekanju takođe je izazvao fudbalske saveze Australije i Novog Zelanda da apeluju na FIFA da ne potpiše sporazum.