Đoković će dobiti vizu za igranje Australijan opena

Đoković će dobiti vizu za igranje Australijan opena

MELBURN, Australija (AP) — Novaku Đokoviću bi trebalo da bude odobrena viza za učešće na Australijan openu sledeće godine uprkos njegovoj deportaciji visokog profila u januaru.

Australian Broadcasting Corp. je u utorak saopštila da je potvrdila novinske izveštaje da je ministar za imigraciju poništio potencijalni trogodišnji period isključenja za Đokovića.

Australijske granične snage su ranije saopštile da bi period isključenja mogao biti ukinut u određenim okolnostima – i da će svaki slučaj biti procenjen na osnovu njegovih osnova.

Kancelarija ministra za imigraciju Endrua Džajlsa odbila je da komentariše iz razloga privatnosti, što znači da bi bilo kakva objava o Đokovićevom viznom statusu morala da dođe od 35-godišnje srpske teniske zvezde.

21-strukom grend slem šampionu u pojedinačnoj konkurenciji nije bilo dozvoljeno da odbrani titulu na Australijan openu ove godine nakon burne 10-dnevne pravne sage oko njegovog statusa vakcinacije protiv COVID-19 koja je kulminirala ukidanjem vize uoči turnira.

Đoković je na aerodrom u Melburnu stigao kao najbolje rangirani teniser sveta sa vizom koju je dobio onlajn i za šta je verovao da predstavlja validno medicinsko izuzeće od strogih zakona zemlje za nevakcinisane putnike jer su je podržali Tennis Australia i vlada Država Viktorija, koja je domaćin turnira.

Vladala je konfuzija, generišući globalne naslove. Kako se pokazalo, to medicinsko izuzeće mu je omogućilo ulazak na turnir, koji je zahtevao da svi igrači, navijači i zvaničnici budu vakcinisani protiv koronavirusa, ali ne i da uđu u zemlju. Odbile su ga australijske granične snage.

Aleks Houk, tadašnji ministar za imigraciju Australije, iskoristio je diskreciona ovlašćenja da ukine Đokovićevu vizu na osnovu karaktera, navodeći da je on „talisman zajednice antivakcinskih osećanja“.

Australija je promenila vladu i promenila svoja granična pravila ove godine, a od 6. jula putnici koji dolaze više ne moraju da daju dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19. Time je Đokoviću uklonjena glavna prepreka za ulazak.

To mu je omogućilo da se obrati novom ministru za imigraciju Endru Džajlsu da preispita svoj status vize. U njegovu korist, Đoković je brzo napustio Australiju nakon što mu je ukinuta viza i nije javno kritikovao australijske vlasti.

Kao što objašnjava veb-sajt Ministarstva unutrašnjih poslova, podnosioci zahteva u Đokovićevim okolnostima moraju pismeno da objasne australijskim graničnim vlastima zašto period isključenja treba da bude poništen — „morate nam pokazati da postoje saosećajne ili ubedljive okolnosti da poništimo vašu zabranu ponovnog ulaska i dati vam vizu.”

Đoković je u ponedeljak na ATP finalu u Italiji nagovestio da njegovi advokati komuniciraju sa australijskom vladom u nameri da se takmiči na Australijan openu od 16. do 29. januara.