Zakoni i običaji u Kataru uoči Svijetskog prvenstva 2022

Zakoni i običaji u Kataru uoči Svijetskog prvenstva 2022

Preko milion ljubitelja sporta otići će u Katar na Svijetsko prvenstvo u novembru i decembru, spektakl koji obično pretvara zemlje domaćine u neprekidnu zabavu. Ali ove godine može biti drugačije.

Mala, konzervativna muslimanska nacija možda pokazuje malo tolerancije prema huliganizmu podstaknutom alkoholom koji se odvijao na prošlim turnirima.

Katar je nastojao da se prikaže kao dobrodošao strancima, ali tradicionalne muslimanske vrednosti ostaju jake u emiratu kojim se vlada nasledno. Katarski pravosudni sistem, zasnovan na tumačenju islamskog zakona, ili šerijata, izazvao je kritike Zapada zbog svoje tendencije da favorizuje tužioce i policiju.

Autokratska zemlja kaže da će se olabaviti zbog neviđenog priliva turista. Ali navijači koji prisustvuju Svijetskom prvenstvu trebalo bi da imaju na umu katarske zakone i kulturne običaje, uključujući politiku za alkohol, drogu, seksualnost i pravila oblačenja.

Evo pogleda na neke od njih:

ALKOHOL

Alkohol se služi samo u hotelskim restoranima i barovima koji imaju dozvole u ​​Kataru. Nezakonito ga je konzumirati na drugom mjestu. Međutim, nemuslimanski stanovnici Dohe koji imaju dozvolu za piće mogu piti kod kuće. Na Svijetskom prvenstvu, navijačima će biti dozvoljeno da kupuju pivo Budveiser u okviru stadiona – iako ne na tribinama za koncesiju – pre i posle utakmica. Obožavaoci takođe mogu da piju uveče u određenoj „fan zoni“ u centru Dohe. Općenito u Kataru, javno pijanstvo je kažnjivo velikim novčanim kaznama i zatvorom. Međutim, šef katarskih bezbednosnih operacija je rekao da će tokom turnira policija zatvoriti oči na većinu prekršaja, ali da će potencijalno uhapsiti ako neko uđe u pijanu tuču ili ošteti javnu imovinu. Zakonska starost za piće je 21 godina, a izbacivači u barovima često traže ličnu kartu ili pasoše pri ulasku.

DROGE

Katar je jedna od najrestriktivnijih nacija na svijetu kada su u pitanju droge, zabranjujući kanabis, pa čak i ljekove bez recepta kao što su narkotici, sedativi i amfetamini. Prodaja, trgovina i posedovanje ilegalnih droga može dovesti do strogih kazni, uključujući dugotrajne zatvorske kazne praćene deportacijom i visokim novčanim kaznama. Optužbe za krijumčarenje droge mogu dovesti do smrtne kazne. Navijači Svetskog prvenstva trebalo bi da budu svesni ovih zakona kada stignu na Međunarodni aerodrom Hamad, gde vlasti skeniraju torbe i putnike novom bezbednosnom tehnologijom i hapse one koji nose najmanje količine droge.

SEKSUALNOST

Katar smatra kohabitaciju neudatih žena i muškaraca zločinom, koristeći takozvane zakone o nepristojnosti za kažnjavanje vanbračnog seksa. Međutim, vlasti kažu da nevenčani parovi mogu bez problema da dele hotelske sobe tokom Svijetskog prvenstva. Na ulicama se javno ispoljavanje naklonosti „nemršti“, kaže vladin turistički sajt. Držanje za ruke vas neće dovesti u zatvor, ali posetioci treba da izbegavaju pokazivanje intimnosti u javnosti. Katarski zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za odrasle osuđene za homoseksualni ili lezbejski seks po pristanku. Crossdressing je takođe kriminalizovan. Organizatori Svetskog prvenstva rekli su za Asošijeted pres da svako, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju, može doći „bez straha od bilo kakvih posledica“. Međutim, jedan zvaničnik je upozorio da bi zastave duginih boja mogle biti zaplenjene kako bi se navijači zaštitili od napada zbog promovisanja prava homoseksualaca u regionu gde je diskriminacija rasprostranjena.

PRAVILO OBLAČENjA

Turistička veb stranica katarske vlade poziva muškarce i žene da „pokažu poštovanje prema lokalnoj kulturi izbegavanjem preteranog otkrivanja odeće u javnosti“. Od posetilaca se traži da pokriju ramena i kolena. Oni u kratkim pantalonama i majicama bez rukava mogu biti odbačeni od vladinih zgrada i tržnih centara. Žene koje posećuju džamije u gradu dobiće marame za pokrivanje glave. Drugačija je priča u hotelima, gde su bikini uobičajeni na hotelskim bazenima.

IZAZIVANjE VREĐA

Bljeskanje srednjim prstom ili psovanje, posebno kada se radi sa policijom ili drugim organima, može dovesti do hapšenja. Većina krivičnih predmeta u Kataru koji zarobljavaju neoprezne strance uključuju takva krivična dela. Mnoge žene i muškarci Katara neće se rukovati sa suprotnim polom; sačekajte da se pruži ruka. Snimanje i fotografisanje ljudi bez njihovog pristanka, kao i fotografisanje osetljivih vojnih ili verskih objekata, može dovesti do krivičnog gonjenja. Takođe je važno da budete oprezni kada razgovarate o veri i politici sa lokalnim stanovništvom. Uvreda kraljevske porodice može vas dovesti u zatvor. Malo je Katara koji će verovatno pozdraviti kritiku njihovog sistema upravljanja od strane turista. Širenje lažnih vesti i nanošenje štete interesima zemlje je ozbiljan i nejasno definisan zločin, pa je najbolje da se klonite komentara na društvenim mrežama o Kataru.