Direktor FIFA kaže da bi navijači trebalo da budu uzdržani na Svijetskom prvenstvu

Direktor FIFA kaže da bi navijači trebalo da budu uzdržani na Svijetskom prvenstvu

Predsjednik FIFA Đani Infantino umanjio je važnost katarske zabrane prodaje piva u poslednjem trenutku na stadionima Svijetskog prvenstva kao ništa drugo do kratku neprijatnost za gledaoce.

„Ako je ovo najveći problem koji imamo, potpisaću ga (sporazum)“, rekao je Infantino u subotu, dan nakon što se konzervativni muslimanski emirat osvrnuo na dogovor koji je sklopio da obezbjedi fudbalski turnir.

Infantino je za tu odluku okrivio „masovne tokove“ u Dohi, iako se činilo da je to odluka katarske autokratske vlade da umiri svoje konzervativne vehabijske građane koji su već bili ljuti zbog nekih događaja oko turnira koje smatraju ekscesima Zapada.

Infantino je rekao da su zabranu piva na stadionima zajednički doneli zvaničnici Katara i FIFA.

„Pokušavali smo do kraja da vidimo da li je to moguće“, rekao je Infantino o dozvoli prodaje alkohola. „Ako 3 sata dnevno ne možete da popijete pivo, preživećete. Možda postoji razlog zašto je u Francuskoj, u Španiji, u Škotskoj alkohol zabranjen na stadionima. Možda su oni inteligentniji od nas, misleći da bi možda to trebalo da radimo.“

Gledaoci mogu uveče da piju alkoholno pivo na „FIFA Festivalu navijača“, određenom prostoru za žurke koji takođe nudi živu muziku i aktivnosti. Katar postavlja stroga ograničenja na kupovinu i konzumaciju alkohola, iako je njegova prodaja već godinama dozvoljena u hotelskim barovima van područja u kojima se održavaju turniri.

Svijetsko prvenstvo počinje u nedelju uvodnom utakmicom između zemlje domaćina Katara i Ekvadora, a kada je Katar izašao na teren da bude domaćin turnira, zemlja se složila sa zahtevima FIFA o prodaji alkohola na stadionima. Planovi za alkohol objavljeni su samo 11 nedjelja prije početka, a zatim su promenjeni u petak.

FIFA kaže da će se bezalkoholno pivo i dalje prodavati na osam stadiona, dok će se šampanjac, vino, viski i drugi alkohol služiti u luksuznim ugostiteljskim objektima u arenama.

Od prethodnih domaćina Svijetskog prvenstva zatraženo je da naprave ustupke. Za turnir 2014. Brazil je bio primoran da promeni zakon kojim bi se dozvolila prodaja alkohola na stadionima – ali ista kulturna pitanja nisu bila u igri.

Ugovor AB InBev-a sa FIFA-om je obnovljen 2011. godine, nakon što je Katar izabran za domaćina. Međutim, belgijska pivara se poslednjih meseci suočila sa neizvesnošću o tačnim detaljima o tome gde može da služi i prodaje pivo u Kataru.

Infantio je negirao da je zabrana prodaje piva štetila FIFA-inom odnosu sa Budvajzerom, njenim zvaničnim sponzorom piva.

„Mi smo partneri već nekoliko decenija i radujemo se partnerstvu u budućnosti“, rekao je on. „Ova konkretna situacija nas je još više zbližila.