Zamenica državnog tužioca BiH stavljena na crnu listu SAD

Zamenica državnog tužioca BiH stavljena na crnu listu SAD

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD stavila je na „crnu listu“ zamenicu glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Dianu Kajmaković, zbog umešanosti u korupciju i podrivanje vladavine zakona.

Podsekretar za borbu protiv terorizma i obaveštajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD Brajan Nelson izjavio je da „Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini“.

„Današnje mere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu BiH, jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji“, rekao je Nelson, a saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

U saopštenju je navedeno je da je Diana Kajmaković označena kao „flagrantan primer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama“ i da se njeno ime pominje u komunikaciji kriminalaca, nakon što su analizirane dešifrovane kriptovane aplikacije.

„Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima“, ističe se u saopštenju.

Još se navodi da je „kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković pomagala u prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamenu za ličnu korist“.

„Takođe je pokušala da blokira istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea, sa kojima je očigledno sarađivala“, naglašava se u saopštenju.

Iz ambasade SAD u BIH navedeno je da je ovo četvrti set mera OFAC protiv osoba, koje su, između ostalog, odgovorne ili su učestvovale u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Još se navodi da su današnje mere nastavak sprovođenja strategije SAD za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji sprovode destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

„Ove mere preduzimaju se u vreme najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, jer političari, etno-nacionalisti, i s njima povezane privilegovane mreže nastavljaju da podrivaju zemlju“, ističe se u saopštenju.