Srbija: Bez optužnice i nakon 23 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini

Srbija: Bez optužnice i nakon 23 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini

U Srbiji se 11. juna obilježava 23. godišnjica od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, 130 kilometara južno od Beograda.

Predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić i Živojin Rakočević sastaće se sa višim javnim tužiocem u Jagodini nadležnim za ovaj slučaj, za koji još nije podignuta optužnica, prenosi Beta.

Na jagodinskom groblju biće održan pomen, a potom će biti položen vijenac na spomenik ubijenom novinaru.

Dopisnik „Večernjih novosti“ Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine, udarcima s leđa u glavu, ispred njegove zgrade u Jagodini, dok se vraćao iz prodavnice.

Prethodno je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare.

Istraga protiv N.N. počinioca pokrenuta je 17 godina nakon ubistva, 30. januara 2018. i od tada je saslušano 17 svjedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći prema Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, prenosi Beta.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS), Međunarodna federacija novinara je u junu 2022. godine usvojila Rezoluciju o Milanu Pantiću.

Kako je početkom 2024. saopšteno iz UNS-a, u njoj je zahtijevan efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi poslije više od dvije decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je u junu 2022. godine napisao je da je „još prije pet godina, Komisija završila najveći dio posla vezanog za ubistvo Pantića, te da je policijski ubistvo razjašnjeno“.

„Komisija zna motiv, naručioce i izvršioce ubistva Milana Pantića. On je ubijen zbog onog što je pisao i onog što bi tek pisao o privatizaciji cementare Novi Popovac u Paraćinu. Imamo saznanja i o tome ko je stajao ispred zgrade, tajno pratio i na kraju likvidirao Pantića, kao i koja kriminalna grupa je to planirala“, rekao je Matić.

Kako je naveo, „potrebno je da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, pošto ima veći manevarski prostor, jer je u pitanju istinski organizovani kriminal koji je bio povezan sa jednom konkretnom privatizacijom iz doba Pantićeve likivdacije“.