Rama: Ruski uticaj je realna opasnost za Zapadni Balkan

Rama: Ruski uticaj je realna opasnost za Zapadni Balkan

Premijer Albanije Edi Rama smatra da je uticaj Rusije na region Zapadnog Balkana veoma realan i pozvao je na aktivnije napore za njegove evropske integracije.

On je to rekao govoreći na samitu u Briselu u sredu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Rama je naglasio da zemlje regiona treba da „budu zajedno“ i da Srbija treba da se pridruži zajedničkoj politici prema Ruskoj Federaciji. On je dodao da su ruska opasnost i uticaj veoma realni u mnogim zemljama.

„U Albaniji niko više ne želi da zna za Rusiju jer su imali Staljina pre 90-ih. Ranije su ga se rešili, sada ulazi na mala vrata, tako da region mora da se drži zajedno i ostane zajedno“, rekao je on.

Rama je insistirao na aktivnijem uključivanju regiona Zapadnog Balkana u politiku EU, posebno na „pristupnim mehanizmima koji ne zavise od pojedinačnih zadataka“.

Podsetimo, na samitu sa zemljama Zapadnog Balkana Evropska unija ih je pozvala da se priključe spoljnoj politici EU i blokiraju sankcije; u zajedničkoj deklaraciji se takođe osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu.

U odluci zasnovanoj na rezultatima samita, Evropska unija je potvrdila evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana i ukazala na oblasti kojima će se posvetiti posebna pažnja u procesu približavanja članstvu.